US разрушител на котва у нас

Чакат "Тръкстън" във Варна до дни

US разрушител на котва у нас | StandartNews.com

София. Американски боен кораб ще пусне котва у нас. Ракетният разрушител "Тръкстън" (USS Truxtun) напусна залива Соуда на остров Крит и пое към Черно море. Той ще участва в съвместни учения и маневри с военноморските сили на Румъния и България, съобщиха от щаба на щатските ВМС.

 

"Присъствието на кораба по никакъв начин не е свързано с неотдавнашното нахлуване на Русия в Украйна", заяви пред изданието "Старс енд Страйпс" лейтенант Шон Еклунд, говорител на американските военноморски сили Европа-Африка, базирани в Неапол. Според него операциите на "Тръкстън" в Черно море са планирани доста преди отплаването му от САЩ.

 

От военното ни министерство заявиха пред "Стандарт", че очакват корабът да акостира във Варна между 12 и 15 март.

 

Засега от щаба на щатските ВМС не се уточнява кои пристанища ще посети разрушителят и колко време ще остане край българските брегове. "Най-вероятно ще пусне котва във Варна", коментираха експерти. "Тръкстън" е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш" (USS George H.W. Bush).

 

Разрушителят отплава от базата си в Норфолк, Вирджиния, заедно с останалите бойни кораби на 15 февруари. "Тръкстън" е с екипаж от около 300 моряци и участва в операциите на самолетоносача по обезпечаване сигурността на 6-и американски флот. Разрушителят е влязъл на въоръжение на 25 април 2009 г. и е на активна бойна служба от 2014 г. Той е дълъг 160 м и е с водоизместимост 9200 тона, мощността на двигателите му е около 100 000 конски сили, а максималната му скорост е около 30 възела (56 км/ч).

 

Въоръжението му включва 1 установка с 32 силоза и още една с 64 силоза за вертикално изстрелване на ракети. "Тръкстън" носи и може да изстрелва ракети тип RIM-66 SM-2, BGM-109 (известни като крилатите ракети "Томахоук") или RUM-139 VL-Asroc. Има общо 7 оръдия с различен калибър, отсеци за торпеда, както и два хеликоптера SH-60 Sea Hawk на борда.

 

"Американският флот е ангажиран в помагането за повишаване на сигурността и стабилността на всички европейски и африкански държави и нашите действия и задачи в този регион са рутинни", посочват още от щаба на щатските ВМС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай