Стопанинът на кравата беглец: Успяхме да се преборим с бюрокрацията

Стопанинът на кравата беглец: Успяхме да се преборим с бюрокрацията | StandartNews.com

Собственикът на кравата беглец Пенка - Иван Харлампиев, смята, че ако случаят не е станал медийно достояние, животното е щяло да бъде убито. През май кравата от Кюстендилско избяга в Сърбия и прекара там няколко дни, преди собственикът й да я върне. Животното трябвало да бъде убито, понеже е пребивавало в страна извън Евросъюза. След като случаят стана световно известен и дори се полагаха усилия кравата да бъде спасена чрез петиция, стана ясно, че тя ще живее. Вчера, след като станаха ясни резултатите от всички изследвания, от Агенцията по храните съобщиха, че Пенка няма да бъде евтаназирана и до края на седмицата ще бъде върната на собственика й.

Иван Харалампиев сам върна кравата от Сърбия и твърди, че още при пристигането й "искали да я убият". "С цената на всичко мисля, че успяхме да се преборим малко от малко с бюрокрацията, която властва в България", каза той.

"Сърбите го намериха, аз си го докарах, поех разходите за изследвания в Сръбско, всичко направих и накрая искаха да ми го убият в България", каза Харалампиев по повод бягството на животното и защо се чувства обиден по случая. Единици сме животновъдите в Кюстендилско, рядкост, а навремето беше във всяка къща, казва стопанинът на Пенка.

По повод статистиката, че фермерите у нас застаряват и ще се заемат ли според него с тази стопанска дейност млади хора, Харалампиев коментира: "Не мисля, няма с какво да се запалят младите хора, да знаят, че може с това да преживяват. Мисля, че държавата не се грижи за това".

Харалампиев призовава да бъде намалена бюрокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай