Синдиците открили необслужван кредит от €8 млн. към КТБ

Синдиците открили необслужван кредит от €8 млн. към КТБ | StandartNews.com

Над 8 млн. евро необслужван кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) са открили временните синдици, става ясно от ежеседмичните им отчети, публикувани от Фонда за гарантирани на влоговете. Длъжникът е класифициран като "солиден" и към него е изпратена нотариална покана за изпълнение на задължението му, пише БНР.

Тъй като голяма част от действията на временните синдици се отнасят до отношения, които са банкова тайна, в отчетите им няма информация за имената на клиентите на банката. "Солидният" длъжник е еднолично акционерно дружество (ЕАД) и е променил името си, става ясно от отчета на временните синдици. Задължението му е към еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) по банков договор в размер на повече от 8 млн. евро.

По друг банков кредит те са сезирали прокуратурата за евентуално престъпление. Кредитът е от 2009-а година.

Временните синдици, които подготвят КТБ за процедурата по несъстоятелност, са създали работна група, която ще разгледа всички искания за цесии, постъпили след отнемането на лиценза на банката. Продължава и работата по обявяване за недействителни прихващания на суми в Корпоративна търговска банка. Една от исковите молби за обявяване на недействително е за прихващане за 500 000 евро.

Проведен е и разговор с международна одиторска компания, която да изготви правни становища по прихващанията, извършени преди отнемането на лиценза на банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай