Петък,

Синдиците открили необслужван кредит от €8 млн. към КТБ

От: Администратор -
104238
Синдиците открили необслужван кредит от €8 млн. към КТБ
A
A
A

Над 8 млн. евро необслужван кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) са открили временните синдици, става ясно от ежеседмичните им отчети, публикувани от Фонда за гарантирани на влоговете. Длъжникът е класифициран като "солиден" и към него е изпратена нотариална покана за изпълнение на задължението му, пише БНР.

Тъй като голяма част от действията на временните синдици се отнасят до отношения, които са банкова тайна, в отчетите им няма информация за имената на клиентите на банката. "Солидният" длъжник е еднолично акционерно дружество (ЕАД) и е променил името си, става ясно от отчета на временните синдици. Задължението му е към еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) по банков договор в размер на повече от 8 млн. евро.

По друг банков кредит те са сезирали прокуратурата за евентуално престъпление. Кредитът е от 2009-а година.

Временните синдици, които подготвят КТБ за процедурата по несъстоятелност, са създали работна група, която ще разгледа всички искания за цесии, постъпили след отнемането на лиценза на банката. Продължава и работата по обявяване за недействителни прихващания на суми в Корпоративна търговска банка. Една от исковите молби за обявяване на недействително е за прихващане за 500 000 евро.

Проведен е и разговор с международна одиторска компания, която да изготви правни становища по прихващанията, извършени преди отнемането на лиценза на банката.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички