Шефът на БАБХ: Не избиваме безпричинно животните

Шефът на БАБХ: Не избиваме безпричинно животните | StandartNews.com

Ръководим се от европейски правила. Стандартните мерки са в трикилометровата зона, където е установен вирусът, животните се евтанизират. Така се действа при такива ситуации. Това каза в сутрешния блок на БТВ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Евтаназията се извършва на базата на изследване, извършено на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтната лаборатория на Европейския съюз и получаваме потвърждение, че нашето изследване е правилно. На 25 юни издавам заповедта за акцията, обясни д-р Илиев.

Прилагаме експресни мерки. Те са необходими. Не избиваме безпричинно животните. Взели сме 600 проби. Възможно е от тях да излязат още положителни, добави той.

Д-р Илиев на няколко пъти подчерта, че БАБХ действат в синхрон с европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол "Ди Джи Санте". Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България, категоричен беше шефът на БАБХ.

Той призна, че е имало "разбалансирана история" с комуникацията със стопаните, но има свое обяснение за това: "Когато се прилагат тези мерки с евтаназията, собствениците не се предупреждават, защото има много случаи, в които се опитват да спасяват животни. Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната".

Д-р Дамян Илиев уточни, че до този момент не му е искана оставката. Аз смятам, че трябва да си върша професионално работата. Ако бъда спиран да си върша работата, ще си я дам, заяви той. В отговор на въпрос д-р Илиев бе категоричен, че стадото на баба Дора няма да оцелее и животните ще бъдат избити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай