Разбилият се вертолет развял трибагреника над София на парада на Гергьовден

Разбилият се вертолет развял трибагреника над София на парада на Гергьовден | StandartNews.com

Разбилият се тази нощ в Пловдив военен хеликоптер Ми-17 развя българския трибагреник над София по време на тазгодишния Гергьовденски парад. Според военния министър Красимир Каракачанов техническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата край летище Пловдив.

На извънреден брифинг той изказа съболезнованията си към семействата на загиналите капитан Пламен Пантелеев на 48 години и капитан Стоян Неделчев на 45 години. Двамата са опитни пилоти, съответно с 600 и 500 летателни часа. Без опасност за живота е бордовият инженер Алексей Каменов, който е с травма на крака и със счупени ребра. Той е излязъл сам от падналата машина и е успял да извърви около стотина метра.

Хеликоптерът е бил в изправност. През целия ден на него са се изпълнявали тренировъчни полети от други екипажи. Пантелеев, Неделчев и Каменов били четвъртият екипаж и са тренирали спасителна мисия на ниска височина между 30 и 50 метра, когато машината е паднала на земята. Според министъра и командването на ВВС и базата при тази височина време за реакция на екипажите няма. Хеликоптерът се е завъртял на 180 градуса и е паднал, разказаха очевидци от летище София.

Ми-17 е произведен през 1989 -та година, като през 2016-та му е направен ремонт в ТЕРЕМ в София. По данни на министъра е имал още 200 летателни часа.

До изясняване на случая всички полети във ВВС са спрени, а разследването се води от Военно окръжната прокуратура и отделно от Авиационна безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай