Радев удостои с държавни отличия Христо Мутафчиев и още 8 дейци на културата

Радев удостои с държавни отличия Христо Мутафчиев и още 8 дейци на културата | StandartNews.com

Днес е своеобразен празник на българския талант, прекрасно реализиран, упорито защитаван и безапелационно приет, оценен и аплодиран. Това каза президентът Румен Радев, който връчи днес високи държавни отличия на деветима дейци на културата и изкуството, които определи като големи творци, ярки личности и достойни българи, посветили се на духовния напредък.

В Гербовата зала на "Дондуков" 2 режисьорът Адела Пеева беше отличена с орден "Стара планина" - първа степен. Румен Радев удостои с орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие, балетната изпълнителка, педагог и хореограф доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Величка Велянова. Актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и педагог проф. Милко Коларов също бяха удостоени с орден "Св.св. Кирил и Методий" - огърлие. Държавният глава връчи орден "Св.св. Кирил и Методий" - втора степен, на писателя и преводач Петър Велчев и на д-р Иван Ангелов - директор
/2000-2015/ на Народната библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.

Богатите биографии на отличените ясно показват, че зад тях изпъква силата на изкуството, с която то пленява ума и въображението, каза президентът Радев. Тази сила присъства във вас, защото тя е силата на словото, на музиката и танца, на сценичния образ, добави държавният глава, който определи отличията като признание не само за таланта, трудолюбието и успехите на наградените, а преди всичко за това, че те предават духа на свободното творчество на многобройни млади последователи. Убеден съм, че успехът на вашето духовно лидерство и културна мисия е успех за цяла България, каза държавният глава.

Работим и творим, за да допринесем за духовното развитие на обществото ни - задача, която винаги е била трудна и неблагодарна, каза от името на наградените режисьорът Адела Пеева. Живеем, така се случи, във време, когато материалното е ценено, а духовното - подценявано. Тези високи държавни отличия са голямо признание за това, че ние, въпреки всичко, сме успели да дадем приноса си за развитието на духовното и в борбата срещу пошлостта в обществото ни, добави авторката на "Чия е тази песен?" и "Развод по албански".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай