Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство!

Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство! | StandartNews.com

"Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже завещаха на нас, потомците." Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествата на връх Шипка, посветени на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от османско иго.

Скъпи сънародници, в августовските жеги и в студа вие бяхте тук, когато политиците ги нямаше, подчерта президентът.

"Вечна памет на героите! Вечна памет на воините на Царя Освободител! Да живее България!", завърши словото си президентът Румен Радев. - Българите сме Опълченците на историческата правда, която не допуснахме да бъде обругавана. Гордеем се с християнския дух, в който саможертвата е път към свободата."

Преди това президентът и върховен главнокомандващ прие строя на церемониалната армейска част, която участва в тържествената церемония по повод честванията на българската свобода.

На официалната трибуна до държавния глава бяха и патриарсите на България Неофит и на цяла Русия Кирил.

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с участието на московски синодален хор.

Днес ние произнесохме молитви за заупокой на руските воини и българските опълченски, загинали на Шипка. Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха българския народ от вековния гнет. Техните образи не изчезват от народната памет, подчерта патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай