Сряда,

Протестиращите майки с ултиматум към депутатите

От: Администратор -
Протестиращите майки с ултиматум към депутатите
A
A
A

Майките на деца с увреждания дадоха 5 дни на депутатите да припознаят предложения от протестиращите и омбудсмана Мая Манолова Закон за личната помощ и да го придвижват до пленарната зала.

Ако това не се случи, демонстрациите ще се разраснат.

"Палатковите лагери остават, но ще преминем към ефективни протестни действия. Брутални ще бъдат, ще се борим до край", заяви една от майките - Вера Иванова.

Манолова съобщи, че вече е получила есемес от независимия депутат Спас Панчев, който е заявил готовност да стане вносител на законопроекта.

„Съобразили сме се и с желанието на депутатите да почиват през август; ако се заемат незабавно с обсъждането на проекта, до 31 юли спокойно могат да го приемат, без да правят компромиси с неговото качество", коментира омбудсманът.

По-рано днес депутатите решиха да не работят през август, въпреки твърденията на БСП, че именно тогава трябва да се приемат законовите промени за хората с увреждания. От ГЕРБ обявиха, че са готови на извънредни заседания по темата.

„Финансовата обосновка, изготвена от Министерството на труда и социалната политика с активното ни участие сочи, че 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране и предоставяне на личната помощ", заяви Манолова.

По думите й през първата година сумата вероятно няма да бъде изразходена в пълен обем и не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент и някои ще предпочетат 90 лв. добавка за чужда помощ – възможност, която ще се запази.

Тя отбеляза, че „представителите на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане".


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com