Предупреждават за краткотрайни, но интензивни валежи и гръмотевични бури

Предупреждават за краткотрайни, но интензивни валежи и гръмотевични бури | StandartNews.com

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в часовете след обяд и преди полунощ.

На много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Най-голяма вероятност за значителни по количество валежи има на места, главно в западната половина от страната. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток.

Минималните температури ще са между 12 и 17 градуса, а максималните стойности ще достигнат между 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за май.

Жълт код е обявен за районите в Западна и Южна България. Предупреждението е в сила за 13 области - това са Видин, Враца, Монтана, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

В тези райони се очакват краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в планинските райони на областта, прогнозират синоптиците. Количествата на валежа на места може да достигне до около 20-25 л/кв.м.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Вятърът ще бъде от североизток до умерен. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 16 градуса, на 2000 м - около 9 градуса.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 21-23 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Временно затихване на явленията в повечето райони ще има след полунощ и в ранните сутрешни часове. Вятърът ще се задържи предимно от североизток, слаб до умерен, във вторник за кратко ще бъде от северозапад. Температурите ще се нормализират и преобладаващите максимални ще бъдат между 21 и 26 градуса. Минималните стойности в повечето райони в понеделник ще са между 12 и 17 градуса, във вторник - с 2-3 градуса по-ниски.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай