Правец с подписка до Цачева за ромите

Правец с подписка до Цачева за ромите | StandartNews.com

Писмо с апел за бързи и ефективни мерки за справяне с ромския проблем до председателя на Народното събрание Цецка Цачева изпрати Общинският съвет на град Правец. Именно там в началото на месец март т.г. 64-годишен бивш полицай бе зверски убит от група роми, след като им направил забележка да не обиждат група непознати жени.

С приета на редовно заседание декларация общинските съветници настояват за законодателни промени и по-стриктен контрол за изпълнението на сега действащите разпоредби, "като по този начин се пресече така утвърденият модел на поведение и начин на живот на тази общност".

Да се засили превенцията срещу практиката деца да раждат деца, вземането на детски надбавки да спре да бъде бизнес, да се повиши здравната култура на етноса, да се премахне професия "безработен" и да не се изплащат социални помощи на малолетни майки са сред исканията на Правец. Те настояват още да изплащането на помощите да се обвърже със съответните вземания, като сметки за ток, вода и др. Изборният кодекс трябва да се промени и лица, които нямат поне основно образование, да не могат да гласуват, искат съветниците. И допълват, че трябва по-строго да се контролира посещението на ромските деца в училище, както и да бъде премахнато условието за неповтаряне на клас в началния етап. Друга тяхна идея е да бъде създадена Национална програма за медиатори от ромски произход, които да съдействат по време на процеса на обучение, възпитание и изграждане на здравни и хигиенни навици у ромското население.

Апелът е иницииран от подписка на гражданите в Правец с искане за най-строго наказание за убийците на 64-годишния бивш полицай, както и за изселване.

"Надяваме се декларацията да бъде обсъдена на по-високо национално ниво, тъй като проблемите с ромската общност са национален проблем, касаещ бъдещето на страната ни", пишат съветниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай