Вторник,

Порожанов: Ще бъдат увеличени компенсациите на собствениците на умъртвени животни

От: Администратор -
151
Порожанов: Ще бъдат увеличени компенсациите на собствениците на умъртвени животни
A
A
A

Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов пред "Нова телевизия" по повод чумата сред дребните преживни животни, вследствие на която бяха умъртвени хиляди овце и кози в Бургаско и Ямболско.

"В понеделник стартира плащането на обезщетенията. Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите", обясни Порожанов.

"Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни", допълни той.

"Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. И разбира се има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.", уточни министър Порожанов.

Той обясни и че ще бъдат поети разходите за почистване на оборите и стопанствата.

Порожанов призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

"Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията", каза министърът.

Междувременно хората в Шарково се заканиха да предявят колективен иск към Страсбург, ако държавата не вземе отношение.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com