Почина ген. Йордан Мутафчиев

Почина ген. Йордан Мутафчиев | StandartNews.com

Отиде си ген. Йордан Мутафчиев. Това съобщиха близки на семейството.

Генерал Йордан Мутафчиев беше министър на отбраната в две правителства - на Андрей Луканов (1990) и на Димитър Попов (1991). От 1993 до 1997 година бе посланик в Пхенян до 1997 г. От 1961 до 1993 г. той служи като офицер в българската армия. През 1991 му е присвоено звание армейски генерал.

Министър на отбраната в 77-мо и 78-мо правителства на България.

През декември 1989 г. е назначен за заместник-министър на отбраната, а през 1990 г. е избран за министър на отбраната във второто правителство на Андрей Луканов и в правителството на Димитър Попов. Докато е министър на отбраната, е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за политическите партии. Като военен министър допринася за изготвянето на нова нормативна уредба по отбранителното строителство, внесени са в Министерски съвет Законът за отбраната и въоръжените сили, нова военна доктрина, нормативни актове, регламентиращи структурата и дейността на българската армия след разпадането на Организацията на Варшавския договор.

Посланик на България в гр. Пхенян, КНДР (1993-1997 г.).

Ген. Мутафчиев бе съучредител на Обединението на българските националисти "Целокупна България" (ОБН Целокупна България), основано през 2006. Кандидат за вицепрезидент, в двойка с проф. Григор Велев, на президентските избори през 2006 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай