Освобождават придружителите на хората с увреждания от "вход" в музея

Освобождават придружителите на хората с увреждания от "вход" в музея | StandartNews.com

И придружителите на хора с увреждания няма да плащат "вход" в музея, когато водят своя близък или дете на посещение. Такива промени са заложени във внесения в петък в парламента от МС законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.

Досега хората с увреждания бяха освободени от задължението да купуват билет, но в повечето случаи посещението им бе осуетявано или затруднено заради това, че те няма как сами да го посетят, а придружителят им трябваше да си купи редовен билет.

Допълнението е вследствие на мярка в Националната стратегия за хората с увреждания 2016-2020, Приоритет № 6 „Осигуряване на достъп до спорт, отдих, туризъм и участие в културния живот" и въз основа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Концепцията предвижда промени в нормативната уредба, свързани с осигуряването на безплатен вход и за придружителите на хора с увреждания при посещенията им в музеите.

Промените в Закона за културното наследство редуцират правото на безплатен вход в музеите от един път в седмицата на един ден месечно.

Такива безплатни посещения са предимно за постоянните експозиции, а не за гостуващите изложби.

Вносителите изтъкват, че музеите калкулират голяма загуба от този един безплатен ден за посещение седмично. Губят се приходи заради големия поток от посетители и фирми, които водят туристи основно в дните за безплатен вход, е записано в мотивите.

Безплатният вход в музеите като политика за достъп до културното наследство се запазва, като музеите ще посочват публично, както и досега, освен определения ден за безплатен вход и на кои други дати през годината ще се осигури безплатен вход, както и кои категории посетители могат да влизат безплатно. До момента тази практика се прилага успешно в дните на национални празници и на други значими дати или събития, посочват от МС.

Друга новост е в Закона за културното наследство е, че при провеждането на конкурси за директори на регионални и общински музеи вече ще се сформира комисия, съставена от равен брой представители на местната власт и директори на национални и регионални музеи, притежаващи необходимата компетентност за оценка на специалистите в тази сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай