Четвъртък,

Осъдиха Летище София за 76 млн. лв.

От: Администратор -
1076
Осъдиха Летище София за 76 млн. лв.
A
A
A

Кувейтска компания спечели делото за новата писта на Терминал 2

Летище София е осъдено да плати 76 млн. лв. (44 млн. долара) на кувейтско-саудитска компания „Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons", която изгради новата писта на Терминал 2. Фирмата построи пистата на новия терминал на софийското летище, финансирана със заем от Кувейтския фонд за развитие.

Причината е забавяне на процедурите по отчуждаване на терените за пистата, както и неизплатени суми на изпълнителя.
Чуждата компания се обръща към Международния арбитражен съд, за да си търси парите. От своя страна Летище София също излиза с претенции. Така през 2006 г. започва съдебната сага, пише economic.bg.

Договорът за изграждането на пистата е подписан с кувейтско-саудитската компания през 2003 г. Цената е близо 53 млн. долара без ДДС. Проблемите започват със забавянето на процедурите по отчуждаване на терените за пистата. Не са платени и част от дължимите суми на изпълнителя.

Международният арбитражен съд признава почти всички искове на кувейтско-саудитското обединение за близо 76 млн. лв. Две български съдилища пък признават решението на международния съд.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.
Годишните приходи на Летище София за миналата година са 107 млн. лв., а чистата печалба – 5,25 млн. лв. Сметките показват, че за да се разплати, на летището ще са му нужни 15 години.

Държавната компания е загубила 27 млн. лв. депозит в КТБ, блокиран в банката от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР), финансирал строителството. Парите са част от неустойката, която летището беше осъдено да плати в международния арбитраж.

Преди 9 години кувейтците претендираха за 20 млн. долара, решението на арбитража през 2012 г. беше за 38 млн. долара, към днешна дата сумата е набъбнала до 44 млн. долара. 

Припомняме, че  малко след полунощ в сряда сигнал за бомба затвори за кратко и двата терминала на Летище София. На телефон 112 е получена заплаха за поставено взривно устройство. Служителите и пътниците са евакуирани, но проверката не е показала наличието на съмнителни предмети. 


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com