НАТО с мащабно учение в Черно море

НАТО с мащабно учение в Черно море | StandartNews.com

Мащабно военноморско учение в Черно море тества готовността на държавите от Алианса да посрещат заплахи

След събитията в Крим НАТО укрепва сигурността си по източния фланг с изнесено присъствие на свои части в Балтийските страни и Полша, а за отбраната на Югоизточната част на Алианса е намерено гъвкаво решение: повече учения по суша, въздух и море.

Миналата година бяха проведени 106 ключови учения, а тази са 108, от които 15 са свързани с морски операции, а 12 учения са авиационни.

„Тази мисия е свързана с мерките за подсилване на отбраната, взети от НАТО през 2014 г. и директен отговор на това, което се случи в Крим , но това е мисия в мирно време, държа да подчертая", каза пред камерата на bTV командирът на 135 експедиционно крило от ВВС на Обединеното Кралство Крис Бол.

Съвместното дежурство на британските екипажи в Констанца започва на 1 май и три дни след това следва първото вдигане на самолетите по тревога от руски разузнавателен самолет.

Британските ВВС участват в учението на постоянната военноморска група на НАТО в Черно море, което се домакинства от Румъния. В маневрите участват 21 кораба, включително и българската фрегата „Дръзки".

Румънската фрегата „Фердинанд" е флагман на румънските военноморски сили. От нея ще наблюдаваме учението на корабите в Черно море, което се осъществява в международни води на близо 80 мили от румънския бряг.

„Свикнала съм с живота във флота. На 14 завърших военен колеж. Според мен не е важно дали си мъж, или жена, а да харесваш това, което правиш", смята Щефана Какаш. Тя от 3 години е офицер по навигацията на фрегатата.

На борда се тренира реакция при пожар. Действията по напускане се тренират бавно, но при изключително прецизни инструкции.

Корабите от постоянната военноморска група на НАТО изпълняват и антитерористични задачи и помагат на Фронтекс в борбата с трафика на хора. Затова в морето се тренират и операции по претърсване на подозрителни плавателни съдове.

Натовските кораби в Черно море ще тестват и противовъздушната си отбрана и способностите за борба с подводници.

Очаква ли се руски отговор? „Черно море е отворено море. Ако техните кораби са наблизо в такива случаи комуникираме с тях и ги уведомяваме, че в тази зона има учение и след това всеки си продължава работата", отговаря командирът на плавателния съд капитан Мариан Йоан.

До момента не е имало инциденти с руските кораби в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай