Мрачна статистика за Шумен, голям процент хора живеят под прага на бедността

Мрачна статистика за Шумен, голям процент хора живеят под прага на бедността | StandartNews.com

През 2017 г. линията на бедност в област Шумен е 296.6 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 351.1 лв. за страната. При този размер на линията, под прага на бедност са били 45.2 хил. лица, или 25.8% от населението в областта, при 23.4% за страната. Това съобщиха от Отдел „Статистически изследвания"- Шумен.

С най-висок относителен дял на бедните сред 28-те области в страната е област Кърджали - 29.1%, следвана от областите Сливен - 28.2% и Шумен. Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Данните от изследването през 2017 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери - обезщетения за безработица, временна неработоспособност, бременност и майчинство, социални помощи, вкл. за отопление, на инвалиди и др., равнището на бедност в област Шумен се повишава от 25.8 до 33.5%, или със 7.7 процентни пункта.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и сред домакинства с три и повече деца.

Област Шумен заема 19-о място по размер на линията на бедност средномесечно на лице. В област Шумен през 2017 г. 37.3% от населението живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от изследваните 9 показателя), при 30.0% средно за страната. В двадесет области процентът е по-нисък от този в област Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай