Михов: Трябва да възстановим доверието в Българската армия

Михов: Трябва да възстановим доверието в Българската армия | StandartNews.com

За да може държавата ни да гарантира бъдещето си, трябва да осигурим, широка обществена подкрепа и възстановяване на доверието в Българската армия. Това написа в своето становище председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов, предаде "Фокус".

„В следващите години са възможни огромни промени, водещи до преконфигуриране на световната система с нов мащаб и измерения в редица глобални и регионални структури", заявява ген. Михов. По думите му, особено силно в геополитически план ще бъде въздействието в региони, където за съжаление попада и нашата страна. „В този свят са наложени двойни стандарти, въпросът за нашата страна не е „С кого сме ние и против кого сме", както ни беше поставен преди време. Наложената в мисленето и практиката от последните двадесет години посока за развитие на страната само в една, и то опростена по вертикала и хоризонтала координатна система, бих казал по причина не само на обстоятелства, а и в манталитета на политическия ни елит, особено по въпросите на националната сигурност, е изчерпана", допълва той.

Ген. Михо Михов уточни още, че трябва да се разбере, че силните, великите, могат винаги да разберат от принципна гледна точка позиция, която не винаги и то задължително съвпада с тяхната. „Те затова са и велики, за да бъдат понякога и снизходителни и справедливи! В този смисъл е необходима внимателна преценка кои реалности от последните две години обективно работят за нас като държава!", коментира още той. „Изчистването на политическия ни изказ от емоцията и излизането от наложените мантри за единствено доброто и винаги лошото, ще покаже, че осланянето само на колективната сигурност е нереално и недостойно", посочва ген. Михов.

„Необходима е силна политика в социално-икономически и институционален план и в областта на възстановяване на националните отбранителни способности в лицето на Българската армия, основаваща се не на разделение на обществото, а на увеличаване на авторитета на военната професия, осигуряване на широка обществена подкрепа и възстановяване на високото доверие в Българската армия! Само така нашата държава ще може да гарантира бъдещето си", заявява още ген. Михо Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай