Мазнев: Вероятно от 10 до 15 хил. човека ще напуснат МВР

Мазнев: Вероятно от 10 до 15 хил. човека ще напуснат МВР | StandartNews.com

Докато не бъде оттеглен текстът от проекта за държавния бюджет в частта му, засягащ целия сектор "Сигурност" - от параграф 9 до параграф 16, няма да седнем да преговаряме. От 10 до 15 хил. човека, вероятно, ще напуснат системата. Това каза в ефира на БНР зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев във връзка с протестите на полицаите.

"Ние настояваме в МВР да има реална реформа, но това не е реформа, а е орязване на социалните права и обезщетения на служителите в МВР. Реформа е нещо, което подобрява положението в системата. Това как ще подобри положението в системата", каза Мазнев и допълни, че ще приемат всяка конструктивна промяна, която ще доведе до промяна на положението. "След Нова година няма да има кой да пази границата и пожарникари, които да се отзоват на сигнал. Някой се опитва да убие полицията. Тонът на премиера Бойко Борисов беше крайно заплашителен. Бяха ни отправени заплахи и в министерството от страна на вътрешния министър Румяна Бъчварова за наказание, уволнение и съд, защото действията на колегите ни били незаконни", допълни още Боръислав Мазнев. 

Той обясни, че обществото подкрепя полицейските протести. "Тези протести не са свързани само с финансови искания на служителите в МВР, а са в защита на българското общество. Това, което се предвижда като промяна в бюджета и орязването на социалните права на служителите в системата, доведе до рязък спад на броя на полицаите, които осъществяват пряка работа на терен, охрана на държавната граница и борба с престъпността", каза Мазнев. Според него това рязко ще доведе до повишаване на криминогенните фактори. "Не смятам, че срещаме негативизъм. Среща ме го само в някои платени медии", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай