Мая Манолова представи законопроекта за хората с увреждания

Мая Манолова представи законопроекта за хората с увреждания | StandartNews.com

Има крещяща липса на институциите. Всички искаме да решим проблема на хората с увреждания. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на обществено обсъжданена проектозакона за личната помощ.

"Има два подхода към хората с увреждания. Единият е да се раздели законопроектът на части, които да се включат в отделни закони. Това обаче ще отнеме много време. Комплексният подход означава огромен финансов ресурс. Този подход е по-възможен. Ще започнем не просто с искане за повече пари, а за реформа", допълни тя.

"Дневните центрове са изключително важни за интеграцията на хората с увреждания. Не искам само да се говори, че има проблем и до там", каза още Манолова.

"Предлагаме всички хора с увреждания да могат да се ползват от лична помощ. Това ще се случва с документ, който и в момента се ползва. В момента хората, които могат да се ползват от лична помощ са 77 000 души. Даваме възможност да кандидатстват и нови хора. Хората, които биха кандидатствали не са толкова много. Добавките от 90 лв. не са застрашени, записали сме ги в законопроекта. Просто хората ще имат опция дали да ги получават или да кандидатстват за лична помощ", разкри омбудсманът.

"Ако още 4 хиляди души, или общо 18 хиляди души получат повече часове за лична помощ, ще бъдат необходими още 105 млн.лв", коментира Манолова.

"Предлагаме на близките на хората с увреждания да могат да бъдат наети като лична помощ, което ще регламентира техния статут. Надявам се, че в петък до 12 часа ще успеем да внесем закона. Аз и моят екип ще се погрижим да чуем всички мнения и да оформим закона по най-добрия начин", завърши Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай