Какво време ни очаква през новата седмица?

Какво време ни очаква през новата седмица? | StandartNews.com

В началото сме на една сравнително слънчева седмица. Очакваме прохладно време без сериозни валежи. Днес слънцето ще е наш постоянен спътник и ще грее през целия ден. Въпреки това, температурите в страната ще са между 25 и 29 градуса. Следобед и вечерта ще се заоблачи от запад. Ако започне да вали, то ще е за кратко в Южна България.

ВРЕМЕТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

Отпускарите имат късмет днес. Около Черноморието се очертава топъл ден с температури от 25-26 градуса. Морската вода е идеална за къпане и плуване – около 24 градуса. Следобедът и вечерта ще са прохладни, а на юг дори облачни. Но дъждове са малко вероятни.

ВРЕМЕТО В ПЛАНИНИТЕ

Над планините облаците ще бъдт повече. Вероятността да вали и гърми ще бъде значителна. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, а на 2000 метра – около 12 градуса.

ВРЕМЕТО ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

От днес до неделя ще се радваме предимно на слънчево време. Преди началото на уикенда температурите ще са най-високи – около 29-30 градуса, чак до 32 градуса на места. Валежите ще са кратки и незначителни. По-сериозни дъждове с гръмотевични бури са възможни през почивните дни в Западна и Централна България.

ВРЕМЕТО ПО ПЪТИЩАТА

По пътищата в началото на седмицата не се очакват големи усложнения. Критично място през седмицата ще са двата гранични пункта по пътя на гастарбайтерите – ГКПП "Калотина" и ГКПП "Капитан Андреево". Традиционният годишен поход на гастарбайтерите ще продължи поне още 2 седмици. Движението ще е натоварено по магистрала „Тракия". Извън този поток, заради влагата и изпаренията се очакват мъгли на някои усойни места по проходите и магистралите. А на много места в планинските райони има свлачища и опасност от падащи камъни. Това важи най-вече за пътищата в Родопите, където земните пластове се раздвижиха след последните порои.

ВРЕМЕТО В РАЙОНИТЕ, ПОСТРАДАЛИ ОТ НАВОДНЕНИЯ

В общините Смолян и Чепеларе времето ще бъде непостоянно през следващите 3 дни. Дори днес следобед са възможни валежи, но без те да са в опасни количества. Влажното време предразполага и към образуване на свлачищата. А в Родопите това е сериозен проблем. Около Роман слънцето ще изгрее за по-дълго чак в сряда. Дотогава периодично ще превалява, но отново в безопасни количества, нормални за сезона. Подобна картина се очертава и за Етрополе и региона. Около Садово, по поречието на река Чая днес и утре ще е предимно слънчево. Едва в сряда вечерта е възможно да превали и прегърми.

ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ

Продължава оттичането на водата по всички реки. През следващите дни опасност от поройни наводнения в Северна България има покрай притоците на Искър в района на София и по горното течение на река Осъм в Централна България. На юг подобен риск има по течението на река Стряма, притоците по горното течение на Марица и Тунджа, както и река Въча в Родопите преди едноименния язовир. Особено внимание и към притоците на реките Струма и Места в Западна България.

РАВНОСМЕТКАТА ОТ ЦИКЛОНА „НЕФЕЛИ"

Около 100 литра на квадратен метър се изляха за 24 часа на места в Бургаско и по-конкретно община Средец още на 27 юни. В Хасковско в района на Ивайловград количествата бяха същите. В областите Пловдив и Смолян – валежи над 150-175 литра на квадратен метър на 29 юни. Подобни валежи имаше и на границата между Софийска област и Врачанска област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай