Ген. Сертов: Срокът за разследването на авиокатастрофата е 30 работни дни

Ген. Сертов: Срокът за разследването на авиокатастрофата е 30 работни дни | StandartNews.com

Още е рано да се правят заключения за причините за авиокатастрофата в Крумово. Това каза пред журналисти в авиобаза Крумово бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба "Военна полиция".

Той поясни, че ще се проверяват няколко версии. Срокът на разследването на такава авиокатастрофа е 30 работи дни, ако не се налага назначаването на допълнителни експертизи. "Тук трябва да се прави разлика между разследването, което води Окръжна прокуратура, и разследването, което води отдел "Авиационна безопасност", каза Сертов.

По думите му има вероятност причината за катастрофата да е техническа неизправност и тази версия ще бъде проверена. Но въпреки това е много рано, само няколко часа след катастрофата да се говори за причина.

Командирът на 24 авиобаза в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов поясни, че вертолетът е извършвал спасителна работа подхождайки над площадка от около 30 метра височина. При това положение той трябва да снижи и да спусне спасител по въже. Това е тренирано много пъти, а височината е нормална.

Според него една такава машина е достатъчно сложна, за да може да се гадае за причини на неизправност. По думите на командира животът на един хеликоптер може да бъде удължаван, но не безкрайно. Има заводи, които правят това.

През 2016 година този хеликоптер е бил ремонтиран и той е можел да лети още 200 часа, от общо 500. Периодично са били правени прегледи от различни оторизирани органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай