Събота,

Фермери недоволстват от ниската цена на черешите

От: Администратор -
Фермери недоволстват от ниската цена на черешите
A
A
A

Разбунтувани производители в сезона на черешите. Във вторник фермери, в знак на недоволство срещу ниските изкупни цени, се опитаха да блокират изхода към магистрала „Тракия" край Стара Загора и изсипаха кофи с череши на пътя. В същото време в Кюстендилско производителите са застрашени и от постоянните набези на крадци, затова и тази година Жандармерията охранява черешовите градини.

В кюстендилското село Лилеч има плод по дърветата, но плодът е малък, а изкупната цена не устройва производителите. Поради тези причини най-вероятно плодът ще остане по дърветата необран.

„По дърветата има много плодове, но черешите са доста дребни. Този малък размер не устройва и преработвателите, защото изискванията са за 18 мм диаметър, а те все още го нямат. В момента изкупната цена при нас е 0.70 лв. за килограм, но ние нямаме продукция, която да става за пазара. Цената просто е убйствена", коментира Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.

„Най-вероятно продукцията ще остане по дърветата и няма да може да се обере. Две години продукцията ни беше унищожена от слана, а тази – няма пазар. Няма какво да правим. Дано да получим някаква помощ от държавата", прогнозира Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички