Сряда,

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Михайлов: Автостроенето изпреварва ИТ-сектора у нас

От: Администратор -
A
A
A

"За 6 години от създаването на автомобилнния клъстър набрахме голяма скорост. Вече имаме постоянно увелчение на инвеститорския интерес. Разпознаваеми сме за най-големите автомобилни производители. Това заяви Иван Михайлов, председател на председател на УС на „Аутомотив клъстер България" по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. 

"Но, за да не прегрее двигателя ни трябват още ресурси", образно се изрази Михайлов. И обясни, че ниските данъци вече не са достатъчен стимул за инвеститорите. "Техния първи въпрос, когато идват при нас, е дали има достатъчно квалифицирани кадри. А отговорът засега е не. Затова фирмите от клъстъра работят постоянно с университетите и проявяват голям интерес към професионалните гимназии, откъдето разчитат да излязат подготвени карди", обясни Михайлов. 

Според него друг проблем за сектора е трудовото законодателство, където в момента все още има доста спънки. Михайлов допълни, че кодексът на труда е болна тема, но е нужна смелост, за да се направят промените, които очаква бизнесът. 

"Горди сме, че за компаниите от клъстъра, автомобилното производство изпреварва ИТ-индустрията и ако кол-центровете дават препитание, то нашите фирми създават интелектуалната собственосот на държавата", завърши Михайлов. 

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички