Неделя,

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Михайлов: Автостроенето изпреварва ИТ-сектора у нас

От: Администратор -
ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Михайлов: Автостроенето изпреварва ИТ-сектора у нас
A
A
A

"За 6 години от създаването на автомобилнния клъстър набрахме голяма скорост. Вече имаме постоянно увелчение на инвеститорския интерес. Разпознаваеми сме за най-големите автомобилни производители. Това заяви Иван Михайлов, председател на председател на УС на „Аутомотив клъстер България" по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. 

"Но, за да не прегрее двигателя ни трябват още ресурси", образно се изрази Михайлов. И обясни, че ниските данъци вече не са достатъчен стимул за инвеститорите. "Техния първи въпрос, когато идват при нас, е дали има достатъчно квалифицирани кадри. А отговорът засега е не. Затова фирмите от клъстъра работят постоянно с университетите и проявяват голям интерес към професионалните гимназии, откъдето разчитат да излязат подготвени карди", обясни Михайлов. 

Според него друг проблем за сектора е трудовото законодателство, където в момента все още има доста спънки. Михайлов допълни, че кодексът на труда е болна тема, но е нужна смелост, за да се направят промените, които очаква бизнесът. 

"Горди сме, че за компаниите от клъстъра, автомобилното производство изпреварва ИТ-индустрията и ако кол-центровете дават препитание, то нашите фирми създават интелектуалната собственосот на държавата", завърши Михайлов. 


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички