Четвъртък,

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Дамянова: Бизнесът влиза в университетите

От: Администратор -
ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Дамянова: Бизнесът влиза в университетите
A
A
A

Бизнесът влиза във висшето образвозание. Председателят на образователната комисия в парламента и нейни колеги внесоха миналия петък промени в закона за висшето образование, които да гарантират участие на бизнеса в образователния процес. Това съобщи самата Милена Данямона по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. 

"Фирмите ще могат да участват в създаването на учебни програми, в изитните комисии, а техни представители ще мотат да преподават и в университетите. Те ще мотат да се включат и в постояните комисии, които на практика акредитират новите специалности. Промените ще бъдат разгледани на комисия още следващата седмица и ще влязат в пленарна зала до края на юли", каза Милена Дамяноава.

Според нея това ще позволи на компаниите да развият и собствени стажантски програми.

Според спатистиката над 130 компании операрат в България в областта на автоиндустрията. 

"Каквито и промени да направим обаче, ако университетите и бизнесът не работят заедно, нещата няма да случат така както си ги представяме", зяви Дамянова. 

И допълни, че приетият вчера на Министрески съвет Закон за професионално образование, вероятно ще бъде разгледан в комисия през последната седмиза на юли, за да могат през август депутатите да работят по корекциите. 


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички