Честит празник - днес е Денят на детето!

Честит празник - днес е Денят на детето!  | StandartNews.com

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Любимата дата на най-малките се отбелязва в над 40 държави по света с празненства и забавления. Денят на детето е и един от най-старите международни празници, избран от Организацията на обединените нации през 1924 г.

Световният ден на детето цели създаването на своеобразно обединение на децата по целия свят. По този повод през 1959 година ООН публикува и Конвенция за правата на детето, която става първият международен акт, утвърдяващ основните права на децата.

Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането. Декларацията гласи още:

- Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:

- Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно.

- Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано...

- Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

- Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от корист

- Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден през 1924 година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франсиско събира десетки сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път в 51 страни, сред които и България.

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Студентският съвет на Софийския университет организира на този Първи юни в зала "Яйцето" в Ректората благотворително събитие, с което ще подкрепи каузата "Подай ръка на различните деца" на сдружение "Асоциация аутизъм".

По повод Деня на детето студентите решиха да дарят усмивка и надежда на тези, които се нуждаят точно от това. Целта на кампанията е да се съберат средства за разширяване на единствения в момента дневен център за деца с аутизъм, който работи с децата безплатно.

На 1 юни, петък, от 10:00 часа на стадион "Академик 4-ти километър" ще излязат отборите на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, ФК Конкордия и ФК Национал. Наградите на победителите ще бъдат връчени от д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД, Петър Хубчев, треньор на националния отбор по футбол и известни български футболисти, от 12:30 часа.

В Столична библиотека всички, които се чувстват деца, могат да се насладят на „Приказки от грамофона" и да я чуят по един позабравен начин – от грамофона, разказана от известни български актьори от миналото. Програмата включва и много други произведения, любими на децата.

Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в София ще се проведе там пак по повод на Международния ден на детето - разказване на истории и четене на поезия. Събитието ще започне в 11:00 часа и е насочено както към децата и младежите, които ежедневно са на Женския пазар, така и към всички посетители на мястото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай