Борисов: Не приех Вартоломей заради поведението му спрямо България

Борисов: Не приех Вартоломей заради поведението му спрямо България | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов отмени срещата си с Вартоломей Първи, която беше насрочена за рано тази сутрин. Височайшата визита на "Дондуков" 1 бе включена като първа среща за деня - от 8.30 до 09.10 часа в програмата на Вселенския патриарх.

След скандал, който Вартоломей Първи предизвика с неглижираното си отношение към патриарх Неофит, обръщайки се към него като към епископ, и назидателния му тон към Българската православна църква, наричайки я поместна, а не автокефална, каквато е, премиерът е решил да откаже срещата си с Вселенския патриарх. Дипломатическият отказ е бил мотивиран с ангажиментите на министър-председателя към заседанието на КСНС при президента, което започва в 10.00 часа.

"Още след като чух какво е говорил Вартоломей в неделя по време на литургията в "Александър Невски" взех решение, че не бива да се срещам с него", заяви пред Епицентър.бг министър-председателят. Борисов се подразнил и от претенциите на Вартоломей към светини, чието местоположение окончателно е установено чрез междудържавни договори. "Вартоломей отдавни ги иска тези светини и когато за пръв път пред мен беше поставен този въпрос, аз помолих проф. Аксиния Джурова да ми ги покаже. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче Вселенската патриаршия по различни канали се опитва да ме атакува да бъдат върнати тези ценности", разказа пред Епицентър. бг министър-председателят. Нещо повече - Гърция се опитва да "изтъргува" тези ценности срещу костите и плащеницата на Самуил. Но и този въпрос е предмет за обсъждане между гръцката и българската държави и в никакъв случай не влиза в правомощията на Вселенския патриарх, категоричен бе Борисов.

Отказът на премиера да се срещне с Вартоломей Божидар Димитров коментира пред агенция ПИК така: „На дипломатически език това означава, че е Борисов е недоволен от не много деликатния език на Вселенския патриарх по отношения на историческите ценности, които са българска държавна собственост. Тези ценности евентуално са на гръцката държава, но не е работа на Вселенския патриарх да коментира."

По повод искането на Вартоломей тези светини да се върнат на Гърция проф. Димитров заяви, че по този начин Вселенският патриарх „нарушава всесветския характер на църквата. В Гърция Вселенския патриарх управлява само северните части, придобити след Балканската война. Той си ги е управлявал и преди това, докато същинска Гърция се управлява от атинския Архиепископ".

Отказът на премиера Борисов дойде само три часа след като Вселенският патриарх поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според него принадлежали на гърците. Вартоломей Първи отправи претенциите си от сградата на „Дондуков"2, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с най-високото държавно отличие орден „Стара планина" I степен.

Главата на Вселенската патриаршия свърза напредъка на България в ЕС и единството на църквата ни с „връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров Свещени Богослужебни ценности на естествените им правоимащи - Свети митрополии и Свети обители на Северна Гърция и по-точно на Сяр, Ксанти и Драма".

Вселенският патриарх настойчиво поиска страната ни да върне църковните ценности, които са в България, но и други митрополии имат претенции за собственост към тях.
Той дори настоя това да стане в настоящия мандат на Плевнелиев.

Припомняме, митрополитът на Серес от доста време настоява България да му върне иконите, църковната утвар, ръкописите и другите ценности, които били „откраднати" от нашата страна.

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропигиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", посочи негово Всесветейшество.

Историята сочи, че по време на войните на национално обединение от 1912 до 1918 г. в цитираните от Вартоломей територии живее основно българско, турско и гръцко население. Българите в Сяр, Ксанти и Драма са имали свои училища и църкви, построени със средствата на техните църковни общини. След като България губи последователно Междусъюзническата /1913 г./ а след това и Първата световна война/1914-1918/ българското население в днешна Северна Гърция е било прокудено от родните си домове. Техните църкви и училища са били отнети насилствено от Екзархията и предадени на Константинополската патриаршия, чийто глава днес е Вартоломей. Бруталните сцени на насилия: масовото изтребление на българите от Драма и Сяр - са описани в Кранегиевата анкета.

Според Вартоломей едно такова действие като „похвалния аналог с връщането преди години на „Историята" на Паисий на Зорграфския манастир на Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на Европейския съюз и на Православната вселена".

Президентът Росен Плевнелиев каза, че за него е чест да удостои с най-високото държавно отличие Вартоломей. Държавният ни глава отбеляза, че той е забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобален аспект. „Негово Все Светейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а напротив дири нейните социални измерения като винаги търси съгласието и диалога", каза Плевнелиев. Той определи като знаково за всички българи е, че в деня на Свети Архангел Михаил духовните водачи на вселенската патриаршия на българската православна църква отправиха благослов за всички български деца и в частност – децата на загиналите в изпълнение на своя държавен дълг. „Още повече в трудните времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас, имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото като цяло", каза Росен Плевнелиев.

Стана ясно, че Вартоломей е разговарял и с българския патриарх Неофит за връщането на църковните ценности още при посещението му във Вселенската патриаршия. Не е ясно какъв е бил отговорът на патриарх Неофит.

По-рано през деня се завихри друг неприятен момент около посещението на Вселенския патриарх в България. В приветствието си по време на обяда, даден от ръководството на БАН след удостояването му с „Доктор хонориз кауза", Вартоломей Първи демонстрира отношение към патриарх Неофит като към епископ, а не като глава на автокефалната Българска православна църква. В потвърждение на това си отношение Вартоломей даде да се разбере, че той приема БПЦ като поместна, а не като автокефална църква, каквото в действителност е още от 1872 година, когато се отделя от Вселенската патриаршия.

Скандалът гръмна още в неделя след светата съборна литургия в храма „Александър Невски", отслужена от предстоятелите на Вселенската и Българската патриаршии. В 45-минутното си слово Вартоломей Първи заклейми етнофилетизма - тоест българския национален характер на БПЦ. С остър език той изрази недоволството си за това, че БПЦ се е отделила от патриаршията-майка, намеквайки, че едва ли не по милост тя ни е признала по-късно за независима църква.

Българската православна църква бе обвинена, че като държи на своята националност, дава лош пример на други вярващи народи, които също се борят за независимост. А когато връчи своя дар на Негово Светейшество патриарх Неофит, Вартоломей се провикна "Достоен" - възглас, който се произнася при ръкоположение на епископ. Така Вселенският патриарх показа, че смята българския патриарх за подчинен, за своето рода „ръкоположен" в исторически план от Вселенската църква. В отговор българският патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

Поведението на Вартоломей скандализира не само духовници, но и историци, общественици, които напускайки обяда, останаха с огорчението, че БПЦ е подложена на подобно унижение, а патриарх Неофит няма възможност да реагира. Членове на Светия синод обясниха, че Вселенският патриарх е ядосан от искането на БПЦ да получи пето място сред патриаршиите, т.нар. диптих - каквото място нашата църква е имала след Поместния събор в Лимпсак през 1235 година. Днес обаче Вартоломей поставя БПЦ на последно или предпоследно място сред патриаршиите, което още повече скандализира посещението му.

След като президентът Плевнелиев му връчи орден „Стара планина"- първа степен, членове на правителството заявиха пред Епицентър.бг, че министър-председателят на България трябва да отклони срещата с Вартоломей Първи, за да даде знак, че поведението на Вселенския патриарх е неприемливо за нашата страна.

Повече от 250 интелектуалци – академични учени, университетски преподаватели, публицисти и общественици от различни професии отправиха призив „Върнете достойнството на Българската патриаршия", с което настояват БПЦ да бъде поставена на полагащото ѝ се пето място в диптихите на православните църкви. Тя ще бъде връчена на Вартоломей Първи.

След приемането на ордена "Стара планина", Вартоломей демонстрира и уважение към българския народ. "Нашата радост се уголемява от отбелязания през последните десетилетия напредък и развитие на страната ви като член на ЕС и самостоен държавен субект в тази сигурна международна институция. България се слави с великолепни храмове – като този на Александър Невски, увенчан от юг до север с прочути и исторически свети обители като тази на Св. Йоан Рилски и Бачковската Света Богородица. Украсена е от изключителни духовни личности и светци като Св. Теодосий Търновски и многочислено новомъченици, които дадоха кръвта си, за да пребъде тази ваша земя християнска и православна", заяви Вартоломей I, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му, в продължение на много векове след унищожаване на Българското царство в края на 14 век, българският народ е претърпял множество изпитания, за да запази православната си вяра. „Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата, въпреки тежките икономически последици, които носел след себе си фактът, че българите са християни, вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв. Съхрани православната си вяра като зеницата на окото си и прискърбите на неотдавнашните гонения срещу църквата веднага след Втората световна война. Днес православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява като на орел нейната младост", допълни Вселенският патриарх. Той посочи, че на този възродителен духовен път на България и Вселенската патриаршия винаги са били спътници. „Ваше превъзходителство, радваме се, че върховната власт на страната, разбирате необходимостта от завръщането на вашия народ към духовните кроени и към християнската си традиция нуждата от подкрепата на църквата и на нейното дело, за да доведе тя докрай стремежа си за нова евангилизация на народа си за благото и напредъка от отечеството ви. Радваме се за стъпките на напредък и сътрудничество по време на плодотворния ви мандат", посочи Вселенският патриарх. Според него, една от най-значителните стъпки е било и заздравяването на отношенията с Вселенската патриаршия чрез проведените официални посещения и сътрудничество.

Като част от програмата на Вартоломей в днешния ден бяха и официалните разговори между двете Посестрими православни църкви в Светия синод. Там Ватроломей Първи е смекчил тона си към българските митрополити и демонстрирал подчертано уважение към патриарх Неофит .

Журналистите обаче бяха изненадани от отменената в последния момент пресконференция на Вселенския патриарх, която той трябваше да даде за българските и чуждестранните медии от 18.00 до 19.00 часа в гранд хотел "София". Вероятно ядосан на медиите Вартоломей отказал срещата си с тях и за да не попадне в периметъра на тяхното внимание, охраната на хотела го извела през заден вход, разказа пред Епицентър.бг Горан Благоев от БНТ.

Вечерта домакин на Вартоломей Първи бе гръцкият посланик в България.

Днес, 10 ноември, програмата на високопоставения гост започна с посещение в Троянския манастир и молитвено възпоменание при гроба на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим. Вартоломей Първи ще отпътува от България, тази вечер в 21.30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай