Бизнесът роптае срещу внедряването на агенти на ДАНС

Бизнесът роптае срещу внедряването на агенти на ДАНС | StandartNews.com

Бизнесът роптае срещу внедряването на агенти на ДАНС в бизнеса. Те вече ще бъдат инфилтрирани без знанието на шефа на съответната фирма, за да дебнат за нарушения, предвижда проект.

Публикуваният на страницата на ДАНС Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", предложен от правителството, гласи:

"Действащият към момента ред за прикритие на служители на Агенцията не съответства на нуждите за бързото и ефикасно прилагане на този институт с оглед динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност, като се създават затруднения с оглед спазването на принципите на конспиративност и законност и прилагането на разпоредбите, уреждащи защитата на класифицираната информация."

От това изрази негодуванието си шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по Нова телевизия. Според него промените щели да прогонят инвеститорите и да влошат бизнес климата.

Смущаващото в случая е, че липсва съдебен контрол, каза Велев. В случая не става ясно дали това се прави заради корупция или заради националната сигурност. Това ще влошава бизнес климата, защото отсъства съдебния контрол, оплака се бизнесменът.

Според бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, промените със служители под прикритие не са толкова големи и няма да доведат до проблеми.

Подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация, смята Йорданов. "В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим", контрира Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай