БДЖ отбелязва Деня на железничаря

БДЖ отбелязва Деня на железничаря | StandartNews.com

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век, припомня БГНЕС.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

От началото на 2018 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози.

По повод Деня на железничаря мениджърският екип на „Холдинг БДЖ" ще връчи плакети и парични награди на 36 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози, съобщиха от ръководството на националния железопътен превозвач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай