България е на 25-о място в света по иновации

България е на 25-о място в света по иновации | StandartNews.com

Тази година България е на 25-о място в света по иновативна ефективност, но все още сме далеч от възможността да заделим достатъчна част от брутния вътрешен продукт, за да го инвестираме в иновации в стартиращи фирми. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при представяне на Иновационната стратегия за интелигентна специализация пред бизнеса, съобщава БНР.

Именно обявената схема за финансово подпомагане на стартиращи производства може да гарантира директната връзка между наука, развойна дейност и бизнес, като водещ ще бъде бизнесът, подчерта Везиева. "Това, което е необходимо на бизнеса да развиваме, на това трябва да отговори развойната и научната ни дейност", заяви още тя.

За първи път ще бъдат подкрепяни финансов, не целите производства, а само водещи елементи от тях, каза Стефан Узунов.

"Освен производството на възли, детайли, елементи, обръщаме внимание и на разработването и на цялостни електронни продукти – тематична индустрия за здравословен живот и биотехнологии", коментира той и подчерта, че се слага акцент върху производството, съхранението преработката на специфични български съставки, средства и продукти.

"Бизнесът приема старта на процедурите по финансирането на иновации за добър, но намира позицията на България в световните класации за стряскаща", посочи председателят на Асоциацията индустриалния капитал Васил Велев:

Позициите на България в Глобалния доклад по конкурентоспособността всъщност са следните: сътрудничество между университет и индустрия – ние сме на 112-о място от 140 страни, наличие на учени-инженери – 90-о място, капацитет за иновации – 79-о.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай