Ангелкова: Заведенията в Слънчев бряг са законни

Ангелкова: Заведенията в Слънчев бряг са законни | StandartNews.com

"Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри". Това обяви лично министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Нова телевизия".

Така тя влезе в противоречие с вицепремиера Валери Симеонов, който вчера обяви, че в курортния комплекс има заведения, които не отговарят на въпросния закон и трябва да бъдат съборени.

"Мога да ви уверя, че плажовете в Слънчев бряг са едни от най-инспектираните от абсолютно всички институции. Всички заведения и обекти са в схемата, одобрена от мен и отговарят изцяло на изискванията на закона", допълни Ангелкова.

"Миналата година бяха правени много проверки на същите тези заведения. Становище от РДНСК-Бургас информира, че след направената от тях проверка, конструкциите, с които са направени заведенията, отговарят на изискванията за преместваеми обекти. Не съм органът, който да констатира дали да бъдат премахнати, или не дадени обекти. Този контрол е в ръцете на общинската администрация", поясни министърът на туризма.

Тя призова проверките да не пречат на летовниците и лансира идеята за парти зони, с които да не се пречи на тези, които искат да прекарат спокойна почивка.

"Много е важно проверките по време на летния сезон да не нарушават почивката на туристите и самата туристическа дейност. За нас е изключително важно да задържим вниманието към България като туристическа дестинация. Това, което успяхме да постигнем с Министерството, местната власт, туристическия бранш с много усилия е един устойчив ръст от 5% всяко лято, което ни поставя като една устойчива дестинация.

Това, за което ние работим от Министерството, е специален статут на националните курорти като промяна в Закона за туризма. За мен е важно българското Черноморие да предлага всякакъв вид туризъм. Слънчев бряг е известен като курорт за забавление и е редно да се обособят специални зони, по предложение на бранша – парти зони, за семеен туризъм и т.н. Да, проверки трябва да има, но начина на проверките е много важно как ще бъде изпълняван. Вчера при проверките установихме, че всички концесионери в Слънчев бряг и Св. Влас са спазили изискването да има специална пътека за хора в неравностойно положение, която да им осигурява достъп до плажа", каза още министър Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай