750 автобуса протестират в София

750 автобуса протестират в София | StandartNews.com

Очаква се 750 автобуса да пристигнат в София за протест на брашна днес. Превозвачите настояват да бъде оттеглен законопроектът, който предвижда създаването на автомобилна камара.

Отказът на управляващите да оттеглят законопроекта за Българската автомобилна камара е причина да се пристъпи към организацията на мащабен ефективен протест, който е насрочен за 25 юни в София, съобщиха от Българската стопанска камара.

Очаква се в него да се включат 750 пътнически автобуса. Готовност да участват с 200 камиона имат и фирмите от товарните превози.

Още на 14 юни от бранша излязоха на предупредителна стачка. Тогава те заявиха, че въпросният документ е лобистки и дава цялата държавна власт в ръцете на няколко души с интереси в транспортния бизнес и със сериозна политическа подкрепа.

Идеята на закона е да бъде създадена нова камара, която да изземе функциите на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" и да дава лицензи на превозвачите. Според бранша обаче това означава, че техни конкуренти ще трябва да решават кой да получава лиценз.

Протестът преди две седмици парализира частично междуградския транспорт в страната между 14 и 15.30. В този период 1800 автобуса по 2480 разписания в 32 града не са тръгнали по маршрутите си, по данни на браншовите организации. Така техните пътници са били принудени да изчакат, ако желаят деветдесет минути, за да потеглят по своите дестинации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай