Петък,

24 май през погледа на един учител с 25 години стаж

От: Администратор -
24 май през погледа на един учител с 25 години стаж
A
A
A

Днешният 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура, е по-специален за учителя по български език и литература Валерий Янков от шуменското училище "Панайот Волов", на когото предстои пенсиониране.

За мен това е последният празник, който ще празнувам в училище. Иначе - празникът никога няма да излезе от моето съзнание. Аз съм свързан с него и професионално, и емоционално, казва той.

Трябва да отдадем дължимото на братята Кирил и Методий за това, което са направили за нас и всички славянски народи, казва учителят.

Повече от 25 години той преподава книжовния език на ученици от няколко поколения. Вижда и разликата между тях. 

Това е неизбежно - с навлизането на технологиите те се интересуват от все повече неща и става по-трудно да се привлича вниманието им, обяснява учителят и допълва, че въпреки това се стреми към това.

Господин Янков ясно си спомня и първия учебен ден през 1992 година, в който застава пред черната дъска.

"Бях притеснен. Но децата бяха много добри и ми помогнаха да преодолея вълнението", разказва учителят за класа отпреди 26 години.

Въпреки че е натрупал значителен стаж, вълнението пред влизането в клас остава.

Но когато вляза и видя децата, се успокоявам, разказва той и пояснява, че изкарва часовете с тактика - като лавира между шеги, но и повишаване на тон.

През годините много от неговите ученици са заминали за чужбина, където учат в престижни университети. Много се радвам на успехите им, казва Валерий Янков и с усмивка добавя, че когато те се връщат, му казват "Искаме пак да сме ученици".


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички