24 май през погледа на един учител с 25 години стаж

24 май през погледа на един учител с 25 години стаж | StandartNews.com

Днешният 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура, е по-специален за учителя по български език и литература Валерий Янков от шуменското училище "Панайот Волов", на когото предстои пенсиониране.

За мен това е последният празник, който ще празнувам в училище. Иначе - празникът никога няма да излезе от моето съзнание. Аз съм свързан с него и професионално, и емоционално, казва той.

Трябва да отдадем дължимото на братята Кирил и Методий за това, което са направили за нас и всички славянски народи, казва учителят.

Повече от 25 години той преподава книжовния език на ученици от няколко поколения. Вижда и разликата между тях. 

Това е неизбежно - с навлизането на технологиите те се интересуват от все повече неща и става по-трудно да се привлича вниманието им, обяснява учителят и допълва, че въпреки това се стреми към това.

Господин Янков ясно си спомня и първия учебен ден през 1992 година, в който застава пред черната дъска.

"Бях притеснен. Но децата бяха много добри и ми помогнаха да преодолея вълнението", разказва учителят за класа отпреди 26 години.

Въпреки че е натрупал значителен стаж, вълнението пред влизането в клас остава.

Но когато вляза и видя децата, се успокоявам, разказва той и пояснява, че изкарва часовете с тактика - като лавира между шеги, но и повишаване на тон.

През годините много от неговите ученици са заминали за чужбина, където учат в престижни университети. Много се радвам на успехите им, казва Валерий Янков и с усмивка добавя, че когато те се връщат, му казват "Искаме пак да сме ученици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай