Здравният министър проговори за частните болници, какъв е проблемът

Ще направя всички усилия за детската болница в "Горна баня", казва Христо Хинков

Здравният министър проговори за частните болници, какъв е проблемът | StandartNews.com

Не съм против новите болници, но те трябва да сключват договори с НЗОК, само ако тя има възможност. Ако имаш пари, можеш да отидеш в частна болница, ако нямаш - отиваш навсякъде, и в частната ще те обслужат, ако тя има договор със здравната каса. Истина е, че частните се менажират по-добре, а в държавните има повече злоупотреби. Тези констатации направи в интервю за БНТ здравният министър Христо Хинков.

Той настоява областните болници да запазят своите райони на обслужване и да бъде укрепен мениджмънтът им, както и да се намали липсата на контрол.

"Ще направя всички усилия и всичко възможно за детската болница в "Горна баня", срещнах се с дружеството за построяването на болницата", съобщи още Хинков.

В новия бюджет има положителни тенденции за увеличаване на извънболничната помощ. Трябва да обърне пирамидата и да има повече превенция на здравето. Джипитата трябва активно да търсят пациентите си за профилактика. Здравната вноска няма да се увеличи преди да се преразпределят справедливо парите - потребителската такса трябва да е символична, а не източник на доход.

Българите не сме здрави, това е защото не си ценим здравето. Като го загубим, тогава се сещаме за него. За времето ми в това министерство акцентът ми ще е точно това - превенцията, каза министърът на здравеопазването.

Той даде пример със случка от практиката на съпругата му - също медик: отишъл пациент при нея и гордо заявил, че никога не е ходил на лекар. Това показва, че идеята за профилактиката отсъства от съзнанието на хората, малко ходят на профилактични прегледи, а и самите общопрактикуващи лекари не правят профилактика.

Според проф. Хинков няма интерес и здравни знания по тази тематика, затова тя трябва да стане дългосрочен приоритет.

Според него чистотата на водата е каквато е била преди години - няма промяна и индикации за замърсяване от взривения в Украйна язовир "Нова Каховка". Ако има някакви замърсявания - те са от регионален характер и не е различно отпреди години. Органичните замърсители, от които най-много се плашим, се унищожават в солената вода на морето, а тежките метали се утаяват още в самото начало на попадането им във водата.

Наемът на двата италиански хеликоптера за спешна помощ е ненужен и голям харч. Трябва да прекъснем този договор. Те могат да дойдат без оборудвана наземна част, ще спестим много пари, ако спрем договора. Тези хеликоптери не могат да летят нощем, няма изградена инфраструктура и оборудване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай