Втори рунд за трима районни кметове във Варна

Втори рунд за трима районни кметове във Варна  | StandartNews.com

"Аспарухово", "Владислав Варненчик" и "Приморски" гласуват в неделя

Кандидатите на ГЕРБ Калина Белмезова, Николай Костадинов и Петя Проданова с аванс преди балотажа

Балотаж в неделя ще определи кой ще ръководи през следващия мандат районите "Аспарухово", "Владислав Варненчик" и "Приморски" във Варна. На 25-ти октомври морската столица избра своя кмет - Иван Портних от ГЕРБ победи с категоричните 62,67%. От раз спечелиха и неговите съпартийци Христо Христов в "Младост" (52,02%) и Георги Недев в "Одесос" (55,82%). На втория тур в неделя за останалите три района кандидатите на ГЕРБ отново печелят най-голямо доверие, а опоненти ще им бъдат кандидати, подкрепени от БСП.

Въпреки убедителната преднина стотина гласа не достигнаха на Петя Проданова, издигната от ГЕРБ за кмет на "Приморски", за победа още на първи тур - подкрепиха я 49,67% от гласувалите. С голям аванс отиват на балотажа също кандидатите на ГЕРБ за "Аспарухово" и "Владислав Варненчик" - Калина Белмезова и Николай Костадинов.

Белмезова: В "Аспарухово" предстоят инвестиции за 100 млн. лв.

Проекти за 100 млн. лв., разработени от екипа на Иван Портних, гарантират развитието на "Аспарухово" през следващия мандат. Това обяви Калина Белмезова, кандидат на ГЕРБ за кмет на района. Тя е завършила "Публична администрация", а в момента й предстои защита на магистърска теза по икономика. Натрупала е мениджърски опит в частния сектор. В администрацията на район "Аспарухово" започва като служител, но от 3 години е зам.-кмет.

"Добре познавам спецификите на административната работа, но и проблемите на района, в който живея и отглеждам детето си. Ускореното темпо на работа, което въведе в общината кметът Портних, ми дава увереност, че много скоро в "Аспарухово" ще бъдат решени проблеми, трупани с десетилетия", коментира Белмезова. По думите й с компетентен екип и в отлична координация с общинската администрация ще бъде даден ход на мащабно обновяване в района. Още следващата година ще бъдат изцяло ремонтирани основните улици в квартала - "Първи май", "Народни будители" и "Кирил и Методий", а разширение с две платна ще бъде изградено на ул. "Мара Тасева". Връзката на "Аспарухово" с централната част на града ще се подобри съществено след предстоящата реконструкция на Аспаруховия мост. С 35 млн. лв. от държавния бюджет стратегическото съоръжение ще бъде укрепено, ще се изгради и пешеходна зона. Междувременно тече процедура за избор на изпълнител на ремонта на двата охранителни канала - по ул. "Моряшка" и "Горна студена". Финансирането в размер на 8 млн. лв., бе спечелено от фонд "Солидарност" на ЕК. Реализацията на проекта ще гарантира сигурност и спокойствие за хората в Аспарухово. 4 млн. лв. ще бъдат вложени в разширяването на парка - за развитие на алейната мрежа, за изграждане на детски и спортни площадки. Комплекс с условия за отдих и спорт, с безопасни зони за игра на децата, ще има и в кв. "Галата". Аспаруховият вал също ще бъде социализиран, така че жителите и гостите на района да преоткрият уникалните дадености на Аспарухово - широка плажна ивица и парк, уточни Белмезова. Тя изтъкна, че перспективи за това открива и проектът, който ще възроди облика на рибарското селище в местността "Карантината". Вече е даден ход и на идеята за изграждане на покрит басейн в "Аспарухово". Той ще бъде в парковата зона, която ще се обособи по протежението на канала.

Костадинов: Възраждаме Владиславово с още проекти

До преди 2 години Владиславово бе най-забравеният район на Варна! Днес промяната е вече в квартала - твърдя го, защото живея тук и знам, че Владиславово бе приоритет за кмета Иван Портних. Той положи началото на обновяването, амбицирани сме да продължим работа заедно!

Това заяви Николай Костадинов, кандидат на ГЕРБ за кмет на район "Вл. Варненчик" във Варна. Той е дипломиран юрист, народен представител от 41-то Народно събрание, директор на дирекция "Спорт" в община Варна.

"И в момента тук работата не спира - реализират се големи инфраструктурни проекти, решени са най-тежките проблеми на уличната мрежа. Сега от Владиславово до центъра се пътува само по нови улици - цялостно се ремонтират бул. "Константин и Фружин", "Трети март", "Янош Хуняди", оттам по новите бул. "Сливница" и "Вл. Варненчик" до центъра придвижването е бързо и удобно. Комфорт има и за хората, ползващи услугите на "Градски транспорт", който обнови автопарка си със 70 нови автобуса и 30 нови тролейбуса, допълни Костадинов.

Той припомни и други промени в квартала през последните две години - изградена бе нова детска ясла "Мечо Пух", както и нова сграда към ОДЗ 11 "Детски свят" - с басейн и физкултурен салон. Строят се 36 детски площадки, които отговарят на всички изисквания за безопасност. Осигурен бе рентгенов апарат за ДКЦ3, за хората от третата възраст бе отворен нов пенсионерски клуб. Специални грижи бяха положени и за парка в района - алеите, осветлението и пейките са обновени, изградени бяха нови площадки. Инвестициите в зелената система ще продължат.

"Можем да започнем работа веднага, тъй като има готови проекти с осигурено финансиране! Например - за облагородяване на "Кайсиева градина", където ще има озеленяване, зацветяване, нови паркоместа, детски и спортни площадки. Проекти за разширение на ОДЗ 10 "Приказка" и ОДЗ 12 "Първи юни". За ремонт на Първо основно училище и на СОУ "П. Яворов", каза още Николай Костадинов. "За мен Варна започва от Владиславово! Районът трябва да има администрация, която да работи открито и близо до хората. Като част от екипа на Иван Портних знам и проблемите, и възможностите за развитие на Владиславово, затова съм сигурен, че заедно ще променим нашия район и той ще стане най-уреденият във Варна!", изтъкна кандидатът на ГЕРБ за районен кмет.

Проданова: Ще преобразим малките улици в "Приморски"

"Развитието на потенциала на най-големият район във Варна - "Приморски", започнахме заедно с екипа на Иван Портних! Съвместните ни усилия дават резултат, затова сме готови да продължим да надграждаме заедно"! Това заяви Петя Проданова, кандидат за кмет на район "Приморски" във Варна.

През изминалия мандат тя бе районен кмет на "Приморски". По професия е машинен инженер, ръководила е и Дирекция "Бюро по труда" в морската столица.

"Искам да продължим със същата скорост и вече знам коя ще бъде следващата важна стъпка - рехабилитация на малките улици и междублоковите пространства в района", категорична бе тя. Проданова припомни, че с встъпването си в първи мандат е наследила инфраструктура в безобразно състояние. Днес, благодарение на перфектния синхрон в работата с кмета на града Портних, основната улична инфраструктура е изцяло обновена. "Започнахме от "Брегалница" и "Цар Освободител", преди 2 месеца завършихме "Княз Борис I". В момента се завършва частта от скоростното трасе, което ще мине по бул. "Осми Приморски полк" и бул. "В. Левски" и ще свърже Владиславово с "Почивка". Цялостната рехабилитация на основните пътни артерии ще позволи да заделим средства за ремонти на по-малките улици", каза Петя Проданова. Тя припомни и друга важна придобивка за младите семейства от района - в "Приморски" бяха построени два нови филиала към ОДЗ "Чайка" - "Бисерче" и ОДЗ "Д-р Петър Берон" - "Жирафче", има и нова сграда към детска градина "Иглика". Готови са проектите за разширение на ЦДГ № 30 "Мечо Пух" в кв. "Чайка". Готов е и проектът за ремонт на една от най-големите варненски гимназии ГПЧЕ "Йоан Екзарх". "Продължаваме да строим нови детски площадки, тъй като голяма част от тях са много стари и опасни. Работим и за разрешаване на проблема с липсата на паркинги. През 2015 г. в "Приморски" бяха изградени два нови паркинга с по 25 места", отчете Проданова. И добави, че има готов проект за облагородяване на градските зони в кв. "Чайка" - с парк, алеи, осветление.

С изцяло преобразена визия ще бъде и кв. "Виница", където се планират просторен парк с детски и спортни площадки, фитнес на открито. Паркът ще бъде изграден върху терен от 6 дка, който е държавна собственост и бе предоставен на община Варна с решение на правителството. В ход е и ремонтът на централната пътна артерия във "Виница" - бул. "Цар Борис III ", който бе в окаяно състояние. Ще има нови подземни комуникации, цялостно асфалтиране, пътна маркировка, бордюри и ново осветление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай