Вносни фуражи докарали чумата по свинете

Сериозен и нелечим е проблемът със свинете, твърди депутатът от ДПС Бюрхан Абазов

Вносни фуражи докарали чумата по свинете | StandartNews.com

„Заразата по свинете е влязла чрез фуражи”, обяви в интервю за бТВ депутатът от ДПС и бивш заместник-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Според него арендатори, кооперации и горски стопанства често се натъкват на умрели диви прасета – по време на жътва и в горите.

Той определи вируса на африканската чума по свинете като сериозен и нелечим. Според него сериозността на проблема се долавя единствено от експертите в БАБХ и собствениците на големите свинекомплекси у нас.

Днес беше обявено бедствено положение заради африканската чума в област Русе.

По думите на депутата построената защитна ограда с Румъния не може да спре навлизането на диви прасета у нас и е неефективна. Освен това обясни, че разпространението на заразата не е логично, тъй като обявените огнища в България са далеч едно от друго.

Експертът изтъкна, че вариантите на зараза са два – контакт на диво животно с домашно или чрез човешки контакт. Той изключи варианта диво прасе да зарази животно от свинекомплекс поради факта, че предприятията имат по две или три предпазни огради.

Служителите на комплексите пък преминават през сериозни режими на дезинфекция. Те включват филтрация, т.нар. „бяла зона” и смяна на дрехи. По думите му на работниците е забранено да гледат прасета в домашни условия, за да не пренасят зарази.

Бившият зам.-министър определи действията на държавата като ненавременни, хаотични и неправилни. Въпреки това посочи, че има и правилни решения, които обаче бързо избледняват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай