Ваксините не стигат до личните лекари

Доц. Любомир Киров заяви, че не е вярно, че личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си

Ваксините не стигат до личните лекари | StandartNews.com

"Не получаваме РНК ваксини, не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката - за доставянето на ваксините откъдето тръгват, до нашите практики."

Това коментира в "Денят започва" по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Фактите са, че 75% близо от колегите сме получили между 10 и 40 дози към 12 март, а сме заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани", категоричен е доц. Киров.

Той заяви, че не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си.

"Нямаше фризери дори и се обсъждаше, че вероятно при нас, според това, което се знае, най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на "Астра Зенека". После излязоха достатъчно данни, видя се, че и РНК ваксините може да се складират няколко дни в хладилник", обясни доц. Киров.

"Ние винаги като съсловие сме подхождали безкрайно етично. Проф. Гигов си позволи да каже, че сме абдикирали от ваксинацията - като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини", допълни още доц. Киров.

„Рискът трябва да бъде премерен, но по-добре е да се ваксинираш, отколкото да не го правиш“, посочи той относно ваксинацията.

Общопрактикуващият лекар заяви, че при тяхното съсловие също има зелени коридори за ваксинация и не е ясно защо при тях няма снабдяване с достатъчно ваксини, а се отварят коридори във ваксинационни центрове.

Той не отрече, че вероятно има значение и заплащането на личните лекари от 10 лв на поставена ваксина.

"Аз съм човекът, който предложи тази цена, колкото и нескромно да звучи и с моите колеги я договорихме", посочи доц. Киров.

Той призова гражданите да спазват елементарни правила като носене на маски и спазване на хигиена, вместо да се стига до затваряне и ограничения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай