Уникална операция! Върнаха зрението на украинка в ИСУЛ

От болницата уточняват, че жената е била с факолитична глаукома

Уникална операция! Върнаха зрението на украинка в ИСУЛ | StandartNews.com

82-годишна жена, бежанка от Украйна, отново ще вижда след трудна операция, извършена от началника на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. д-р Борислав Кючуков. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение, предава БТА. 

Жената потърсила помощ преди няколко дни в спешния очен кабинет на столичната болница с оплаквания от остра болка и силно намалено зрение в дясното око.

От болницата уточняват, че жената е била с факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта (помътняване на човешката естествена леща) води до възпаление на окото и пристъпно увеличение на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болка. Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при възможност да се имплантира изкуствена вътреочна леща. Тъй като медицинското изделие не се покрива от НЗОК, лекуващият лекар офталмолог се договорил с фирмата-вносител  имплантът и необходимите консумативи да бъдат отпуснати безплатно, защото жената не разполага с никакви средства.

Тя е в България заедно със своята дъщеря, която се оказала колега - рентгенолог, както и със зет си, който също е лекар - анестезиолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай