Тези 5 вида чай засилват имунитета

Освен силния им аромат те са богати на антиоксиданти и действат пречистващо на организма

Тези 5 вида чай засилват имунитета | StandartNews.com

Колко често си правите чай? Докато сте у дома може да изпробвате отвари от различни билки. Сега, когато коронавирусната пандемия е превзела ежедневието ни, е идеално време да се възползвате от свойствата на тези напитки. Те подсилват имунитета и ще ви заредят с енергия за изпитанията на предстоящия ден. Билките се използват от години за лечението на различни заболявания, пише Flagman.bg.

Освен силния им аромат, те са богати на антиоксиданти, които действат пречистващо на организма. Някои проучвания доказват, че съставките в определени чайове могат да убият множество бактерии и намаляват риска от инфекции. Антиоксидантите съединения имат и друго важно свойство - те намаляват количеството на свободните радикали, които увреждат клетките в тялото и стават причина за появата на определени болести.

Ето 5 вида чай, които може да пиете сега, за да подсилите имунитета си:

1. Мурсалски чай

Растението, което вирее в Родопите, има положително действие върху организма в сезона на грипа и вирусите. То е всеизвестно със своето трикомпонентно действие - антивирусно, антимикробно и противогъбично. Чаят или екстрактът от мурсал, предотвратява ранни симптоми на настинка, грип и респираторни проблеми. Билката съдържа над 20 елемента от Менделеевата таблица като мед, желязо, магнезий, калий, натрий, цинк, селен и други. Те се борят с възпалението в тялото и го предпазват от оксидативния стрес. Флаваноидите и полифенолите в него прочистват организма и намаляват дискомфорта при болки в гърлото и кашлица. Може да пиете мурсалски чай всеки ден, но по-добре не го смесвайте с други билки. За да си го приготвите, трябва да налеете около 250 мл вода в съд и го сложите на котлона. След като кипне отмествате и потапяте 1-2 стръкчета от чая, който има страхотен аромат. Не ползвайте растението за втора преварка, а го заменете с ново.

2. Чай от джинджифил

От години коремът се използва за направата на отвара, която помага при гадене и повръщане. Неслучайно бременните жени го използват, за да облекчат състоянието си, но според множество проучвания, той има и други полезни свойства. Джинджеролът в него е мощен антиоксидант, който помага при болки в гърлото и подсилва имунната система. По данни на "HealthLine", консумацията на настърган джинджифил или чай от него е също толкова ефективен, колкото и нестероидните противовъзпалителни средства, които някои лекари предписват срещу вируси.Джинджифилът има по-специфичен вкус. Ето защо чаят от него е по-пиперлив и не допада на всеки, но пък намалява риска от появата ан инфекции. А това, особено по време на пандемия, е много важно. Ако сте си купили джинджифил и искате да посилите организма, може да си направите чай. Просто отрежете едно парче (по-малко от показалеца), обелете го и го сварете в 200-250 млн. вода. Може да го пиете сутрин или през деня (топъл или охладен), но не и късно вечер, защото действа подобно на кафето.

3. Чай от ехинацея

Ехинацеята се смята за натурален антибиотик. Чаят от красивото цвете се използва за предотвратяване на настинка или по-бързото излекуване в сезона на вирусите. Ехинацеята може да помогне за засилване на имунната система, с което той по-лесно да пребори вируси и инфекциите, които го атакуват. Затова чаят от растението се пие и превантивно. Няколко независими проучвания, публикувани в Ncbi, доказват, че приемът на чай от ехинацея може да ускори оздравителния процес на тялото при настинка, както и да намали тежестта на някои симптоми, свързани с нея. Това се дължи най-вече на активните й съставки феноли, както и на витамините А, B, E, както и минералите магнезий, калий и желязо. Ако искате да си направите чай от ехинацея, билката се продава под формата в пакчетчета за еднократна употреба. Ако пък си купите сушени стръкчета от някоя дрогерия, може да си приготвяте запарка, като пиете до две чаши на ден.

4. Чай от мента

Той е един от най-широко използваните чайове. Традиционно се използва за облекчаване на дискомфорта на храносмилателния тракт, но помага и за по-силен имунитет. Ментата съдържа вещества, които действат енергизиращо на организма. Чаят действа успокояващо на раздразненото гърло, намалява спазмите и понижава симптомите на настинка и грип. Както и другите билки, ментата също е богата на антиоксиданти. Витамин B, калий и калций са най-важните й вещества, борещи се с бактериалните инфекции. Освен това, пиенето на чай от мента намалява температурата на тялото - това се дължи на специална молекула, подобна на тази на аналгетиците. Най-лесният чай да си набавите мента, е като купите кутийка с пакетчета от магазина или аптеката. Приготвя се много лесно, а ароматът му ще ви подейства успокояващо, пише Tialoto.bg

5. Чай от лайка

Лайка е растението, което съдържа активни вещества, действащи успокояващо на организма. Освен това има антибактериални, противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, които са наш верен съюзник срещу вирусите по време на пандемия. Флавоноиди, етерично масло и кумарини са най-полезните вещества за по-силен имунитет, открити в билката. Чаят от лайка се препоръчва за предотвратяване и лечение на обикновената настинка. Инхалациите със запарка от билката също са ефективни при запушен нос иобострен синузит. Според изследвание, резултатите от което са публикувани в Ncbi, редовната консумация на отварата от растението намалява болките в гърлото. За да синаправите чай, сложете до 2 супени лъжици с лайка в току що кипнала вода. Оставете настрани за кратко, за да се запари. Може да го комбинирате и с липа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай