Тестват безплатно за хепатит С в Св. Иван Рилски

До края на август всеки работен ден между 8 до 14 ч. ще се извършват безплатни тестове

Тестват безплатно за хепатит С в Св. Иван Рилски | StandartNews.com

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса.

По повод Световния ден на хепатита - 28 юли, представители на НЗОК, Министерството на здравеопазването, неправителствени организации и специалисти направиха равносметка на проблемите, пред които са изправени пациентите с това заболяване у нас и мястото на България по пътя към постигане на целта на Световната здравна организация (СЗО) за елиминиране на заболяването до 2030 година.

От три години в България се прилага най-съвременната безинтерферонова терапия на хепатит С, която води до напълно, 100-процентово излекуване. Лечението се покрива от НЗОК, като годишно през терапия преминават 1200 диагностицирани, за което институцията заплаща около 30 хиляди лева на пациент.

За да бъде постигната целта на СЗО за елиминиране на заболяването до 2030 година, в нашата страна трябва да се лекуват поне 5000 души, смятат специалистите.

Проблемът у нас е липсата на скрининг и ранна диагностика, смята проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Дружеството по гастроентерология.

Според специалистите, процентът на носителите на вируса на Хепатит С у нас е между 0,8 и 1,5 процента - или около 77 хиляди души, 69 000 от тях не знаят, че са заразени. Сериозен проблем у нас е това, че диагностицирани с хепатит С здравнонеосигурени пациенти остават без лечение. Лекари и пациенти обсъждат изследването за вируса да се включи в пълната кръвна картина от годишния профилактичен пакет. От края на миналата година Министерството на здравеопазването подготвя национална програма за превенция и контрол на хепатитите, съобщи д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в министерството.

Очаква се програмата да бъде финализирана до края на юли, след което предстои обсъждане на финансовите ѝ параметри. Работната група обмисля и да отпадне изискването за извършване на биопсия на черния дроб на пациентите, за да бъде отпуснато безплатно лечение за хепатит C. Касата заплаща за интервенцията 1700 лева. Новата терапия позволява ефективно лечение без тази интервенция, обясни проф. Антонов.

С цел ранна  диагностика в болница "Св. Иван Рилски" от утре до края на август всеки работен ден между 8 до 14 часа ще се извършват безплатни тестове за хепатит С.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай