Неделя,

Създателят на ваксината: Хваща 20 мутации

От: СТАНДАРТ -
257
Създателят на ваксината: Хваща 20 мутации
A
A
A
  • Шефът на BioNTech Уур Шахин още не се е имунизирал

Ваксината на Pfizer и BioNTech, на която светът разчита за спасението си от коронавируса, е тествана срещу 20 мутирали варианта на заразата. Това обяви създателят й - шефът на BioNTech Уур Шахин, съобщи ДаникНюз, позовавайки се на негово изказване, разпространено в световните агенции. Шахин е уверен, че ваксината срещу коронавирус на неговата компания ще действа и срещу новата мутация на вируса, която се появи в Обединеното кралство. "От научна гледна точка вероятността за това е голяма", каза той пред dpa.

„Вече сме тествали ваксината срещу около 20 други варианта на вируса с други мутации. Имунният отговор, генериран от нашата ваксина, винаги е дезактивирал всички форми на вируса. Сега вирусът мутира малко повече", отчете германският лекар от турски произход.

 

„На този етап трябва да тестваме това експериментално, ще отнеме около две седмици. Ние обаче сме уверени, че това няма да повлияе значително на механизма на действие", добави той.

Според Шахин антигенът, който базираната в Майнц компания и нейният американски партньор Pfizer използват за ваксината, се състои от над 1270 аминокиселини. Девет от тях вече са мутирали, което дори не е един процент.

„Нашата ваксина “вижда“ целия протеин и предизвиква множество имунни реакции. В резултат на това на вируса му е трудно да избяга. Но това не означава, че новият вариант е безвреден.“, каза лекарят.

Ваксината на BioNTech, базирана на РНК молекулата на пратеника, може по принцип да бъде бързо адаптирана към нови варианти. Според Шахин сравнително голямата продължителност на процеса на одобрение от ЕС не е оказала влияние върху количеството дози, произведени от базираната в Майнц компания.

„Вече бяхме планирали разпределението на дозите ваксина от ноември и се придържаме към тези планове. Това, което се промени, разбира се, е броят, който можем да предоставим тази година. Но като цяло броят на дозите, които обещахме на ЕС, няма да се промени.", категоричен бе той. Шахин определи одобрението на ЕС за ваксината Pfizer- BioNTech, което бе получено вчера, в понеделник, като "най-бързото одобрение за лекарство в историята".

BioNTech трябваше да отговори не само на въпросите на органите на ЕС, но и на много въпроси от отделни държави. "Това направи процеса по-напрегнат, но то беше просто част от правилното поетапно изпълнение на процедурите в ЕС.", коментира още Шахин.

По думите му нито той, нито съпругата му, съосновател на BioNTech и медицински ръководител Йозлам Тюреси, до момента не са имунизирани с тяхната ваксина.

"Бихме искали да направим това веднага щом имаме подходяща основа", каза той. "За нас е важно да осигурим на служителите си в производството подходящите дози ваксини. Целта е да се гарантира непрекъснато производство на ваксини в производствената мрежа на Biontech през следващите дванадесет месеца. Поради това обмисляме за тази цел да използваме малка партида, извън квотата на ЕС."


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията