Стойчо Кацаров каза ще има ли нова вълна наесен

Засега няма опасност да изхвърляме ваксини

Стойчо Кацаров каза ще има ли нова вълна наесен | StandartNews.com

Ако се ваксинираме, ни очаква прекрасна есен. Това заяви здравният министър д.р Стойчо Кацаров в интервю за бТВ. „Не го ли направим, рискуваме нова вълна. Повечето експерти смятат, че е възможна нова вълна“, категоричен бе Кацаров.

ВИЖ ОЩЕ: Необичаен симптом издава индийския щам. Бъдете внимателни!

„Рискът от унищожаване на COVID ваксини не е голям“, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров в предаването „120 минути“. Тези дни се появиха публикации в западни медии, че страната ни ще изхвърля дози от препаратите, защото няма желаещи.

„Има предплатени 14 млн. ваксини – за 7 млн. души по две игли, но ги получаваме по заявка. Ако сега нямаме потребност, може да отложим доставките“, поясни Кацаров.

Той уточни, че ваксините, които са най-близо до изтичане на срока на годност са до 31 август – след два месеца.

Според Кацаров недоверието и страхът от ваксините се дължат отчасти и на недоверието към политиците и управлението на страната. „Това е нещо, което се пречупва като политическа инициатива. Политиците най-често говорят за това и негативното отношение към тях се пренася негативно и към ваксините“, допълни здравният министър.

Кацаров коментира, че продължава да се съмнява в ефективността на част от мерките, защото въпреки маските и дистанцията, „вълните идват една след друга“.

На въпрос дали би приел да остане здравен министър и след изборите и сформирането на ново редовно правителство, Стойчо Кацаров коментира, че би се радвал да помага „независимо на каква позиция е“.

„Аз съм пристрастен към това да се реформира здравната система, защото тя не работи добре“, обобщи служебният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай