Необичаен симптом издава индийския щам. Бъдете внимателни!

Какво означава стомашен Ковид

Необичаен симптом издава индийския щам. Бъдете внимателни! | StandartNews.com

Необичаен за коронавируса симптом издава заразяване с т.нар.индиец – индийския Делта-вариант на Ковид-19.

Новата разновидност може да се прояви със стомашно-чревно разстройство, съобщи ТАСС. "От такива симптоми на инфекцията напоследък се оплакват много руснаци, заразени с Ковид-19", каза белодробният специалист д-р Алексей Никишенков.

"Обикновено не знаем пред какъв щам сме изправени, защото в рутинната практика не се правят изследвания за подвида на коронавируса. Но мога да отбележа, че в последно време, след като започна разпространението на щама Делта, пациентите с коронавирус все по-често се оплакват от разстройства на стомашно-чревния тракт - диария, коремни болки. Тези симптоми се прибавят към известните отпреди - кашлица, слабост, болки в мускулите", каза той, цитиран от Лупа.бг.

Появата на "стомашен ковид" при пациентите, заразени с варианта Делта, потвърди и имунологът д-р Владимир Болибок.

"За Делта-варианта, който сега атакува, е характерен т.нар. "стомашен ковид". Често към известните симптоми се прибавят болки в корема, повръщане и диария", каза той.

Вирусологът д-р Виктор Ларичев е категоричен, че всички симптоми, проявявани досега от пациентите, заразени с основния вариант на коронавируса, остават актуални и при индийския щам. "Симптомите остават същите. При всички инфекциозни заболявания първо се повишава температурата - това е било така, така и остава", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай