Стефановден – старт на ваксинацията

Здравният министър пусна специална заповед

Стефановден – старт на ваксинацията | StandartNews.com

Първата ваксина у нас ще бъде поставена на Стефановден. От личния празник на хиляди мъже и жени с имена Стефан, Стефания, Стоян, Стоянка започва дългоочакваната имунизация срещу Ковид-19.

От 27.12.2020 г. стартира имунизационна кампания. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. Това гласи заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Според нея при необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

В заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие, съобщиха от здравното ведомство.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания ще оказват областните управители и общинските администрации, здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай