Шеф на РЗИ описа капризите на коронавируса

12 семейни огнища в квартал "Факултета"

Шеф на РЗИ описа капризите на коронавируса | StandartNews.com

Странно и капризно поведение на коронавируса описа шефът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев. „Голяма част от изследваните носят коронавируса. Това са хора, които нямат абсолютно никакви симптоми. Други обаче много бързо развиват тежка симптоматика и стигат до болница“, каза той пред бТВ. И подробно обясни взетите мерки в столичните квартали „Факултета” и „Филиповци”.

ВИЖ ОЩЕ: Ген. Мутафчийски: Вече се образуват огнища

216 проби за коронавирус са били направени в двата ромски квартала през последните няколко дни. От 20 PCR теста – 60% или 12 проби са били положителни.

„В една от столичните болници имаше над 30 хоспитализирани от тези квартали. Прави впечатление, че една голяма част от пациентите нямат симптоми, но носят коронавируса, а другите, които са в болница – изключително бързо развиват тежка симптоматика“, изтъкна докторът. Той подчерта, че наложените в двата квартала мерки са плод на критично натрупване на фактори и анализ, който е бил направен преди да започне въвеждането им. През почивните дни са направени на 70 епидемиологични проучвания на територията на кв. „Факултета“. За тези дни са взети 700 проби. Констатирани са 12 семейни огнища в квартала.

„Това води до неяснотата, която получаваме като информация от пациентите, които са хоспитализирани за контактните от първи ред. Когато епидемиологът отиде на място, констатира съвсем различна картина – подобна на тази в латино сериал“, коментира шефът на РЗИ София. Според него това се дължи на прекалено много и близки контакти, разхвърляни на различни адреси и в различни семейства.

Пенчев каза, че през последния ден е имало хора от квартала, които доброволно са поискали да бъдат тествани за COVID-19. По думите му между 100-150 души са под карантина там, а хигиената е „задоволителна“.

Не можем да кажем в каква посока ще се развие инфекциозният процес на коронавируса. Той може да тръгне и към София, и към провинцията. Очакваме в следващите 10 дни да имаме по-висока заболеваемост в София, заяви още д-р Пенчев.

По отношение на детските консултации и подновените ваксинации, д-р Пенчев заяви: „Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев ясно е разписала правилата и стъпките, които педиатрите и общопрактикуващите лекари трябва да спазват при ваксинациите и реваксинациите“.По думите му там, където общопрактикуващите лекари ще правят консултации и ваксинации, не трябва да ходят други пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай