Вторник,

Ген. Мутафчийски: Вече се образуват огнища

От: СТАНДАРТ -
5605
Ген. Мутафчийски: Вече се образуват огнища
A
A
A

Нова притеснителна тендения в разпространението на коронавируса у нас съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцилав Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг. Кривата на заразата расте нагоре, вече се образуват огнища на заразата. Такъв е случаят в Плевен, където пламна шивашкият завод «Мизия», в който работят над 1000 души. Той е затворен за 14 дни, след като от 33 проби 19 се оказаха положителни.

В момента се правят изследвания и в две столични болници, където има открити 11 случая - "Св. Иван Рилски" и "Св. София". Заразени са както медици, така и пациенти.

Шефът на щаба съобщи, че София остава огнище и затова няма повод да се премахнат мерките за влизане и излизане от града.

Относно парковете ген. Мутафчийски заяви, че се обмисля сериозно въпросът, но всяка една тумба, която се събере там да пие бира, застрашава живота на други десетки хора. Той съобщи, че голямата цел на щаба е да не допуснат препълване на болниците и изчерпване на медицинския капацитет.

"Важно е тези огнища да се тушират навреме и от малки да не станат мащабни и да не може да се проследят случаите. Такива са реалностите в повечето държави. Виждате какво се случва и как издъхват мощни здравни системи. Ние в момента можем да тестваме дори хора без симптоми и да прекъсваме такива огнища, но ако се претовари системата, се стига само до тестване на вече сериозни случаи и епидемията не може да се държи под контрол. Виждате какво се случва в САЩ и останалите са все в развити държави в първите редове на класацията. С Белгия тръгнахме заедно, но там епидемията избухна бързо и там сега е най-високата смъртност в момента на глава от населението", обясни ген. Мутафчийски.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички