Шеф на ковид отделение:Идеолозите на заповедта да дойдат да лекуват

Разкриват легла, но няма кой да лекува, казва доц. Петър Атанасов от "Пирогов"

Шеф на ковид отделение:Идеолозите на заповедта да дойдат да лекуват | StandartNews.com

Още рано тази сутрин пред "Пирогов" се извиха опашки от медицински специалисти, които трябва да се тестват за коронавирус, за да могат да влязат на работа в болницата.

 Сутрешната смяна беше дошла още по тъмно, за да се тестват тези, които не са ваксинирани и нямат сертификат. А такъв са получили само трима от медицинския персонал от вчера сутринта до днес.

Нощната смяна в отделенията отново изчаква първа смяна да се тества, за да смени колегите си.

"От вчера сутринта едва 3 сертификата сме получили за хората, които минаха. И тези сертификати твърдят, че пробите са взимани тази нощ или вчера вечерта", заяви пред БНТ доц. Петър Атанасов, ръководител на COVID отделението в "Пирогов".

Според него отделението може да се поддържа явно на автопилот. "Идеолозите на тази заповед да заповядат да лекуват, да влязат в график. На нощно дежурство в COVID отделението на "Пирогов" има по 1 лекар, 1 сестра и 1 санитар заради липса на персонал, заяви доц. Атанасов. Той допълни, че нови легла могат да се разкрият, но те няма да излекуват хората. Освен това по думите му от 3000 души, преболедували  COVID-19, на които е проследил състоянието - нито един не е повторен или с компрометиран имунитет.

Пациент, който не се е сблъсквал с вируса, след консултация с компетентен лекар, е редно да се ваксинира, призова доц. Атанасов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай