Петък,

Ще има ли спасяващи дефибрилатори из градовете

От: Рачо Рачев -
Ще има ли спасяващи дефибрилатори из градовете
A
A
A

Обществени дефибрилатори, с които всеки да може да окаже първа помощ на човек със сърдечен арест навсякъде из градовете. От години за това се борят неправителствени организации. Тази практика е успешно въведена в редица европейски страни и е много необходима, защото шансовете за оцеляване на пострадал намаляват с около 10% всяка минута, в която той не получава адекватна помощ. Вероятността той да оцелее без такава е едва около 2%.

В Европа на всеки 45 секунди някой получава сърдечен арест. Ако в първите 5 минути му се направи изкуствено дишане, сърдечен масаж и дефибрилация, шансът да оцелее се вдига до 65%. Идеята е навсякъде в градовете да има обществени дефибрилатори, които да могат да се ползват от немедицинско лице при нужда.

Такива в София има във Физическия факултет на Софийския университет, както и в сградата на БЧК. Машината е напълно автоматична, в момента, в който се отвори, устройството започва да ви насочва какво да правите.

„Няма как човек да навреди на друг с този апарат. Той е създаден конкретно за работа от немедицински лица, които не са преминали обучение за работа с него. Той е разработен за справяне със сърдечен арест. Той разпознава състояние и осъществява дефибрилация, само когато регистрира нарушения в сърдечния ритъм”, обясни пред Нова телевизия д-р Милен Бонев - специалист по анестезиология и интензивно лечение.

Ако се наложи да използваме подобно устройство, анастезиологът съветва да сме хладнокръвни и спокойни, както и да не забравяме да извикаме помощ.

„За последната една година в офисите на частни компании са поставени над 100 дефибрилатора в цяла България. Един е поставен и на Антарктида, в българската база. Инициативата към момента стартира. Надяваме се да настигнем останалите държави в света”, каза председателят на Фондация "Първите три минути" Марияна Манушева.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички