Ще има ли спасяващи дефибрилатори из градовете

В София има във Физическия факултет на Софийския университет и в сградата на БЧК

Ще има ли спасяващи дефибрилатори из градовете | StandartNews.com

Обществени дефибрилатори, с които всеки да може да окаже първа помощ на човек със сърдечен арест навсякъде из градовете. От години за това се борят неправителствени организации. Тази практика е успешно въведена в редица европейски страни и е много необходима, защото шансовете за оцеляване на пострадал намаляват с около 10% всяка минута, в която той не получава адекватна помощ. Вероятността той да оцелее без такава е едва около 2%.

В Европа на всеки 45 секунди някой получава сърдечен арест. Ако в първите 5 минути му се направи изкуствено дишане, сърдечен масаж и дефибрилация, шансът да оцелее се вдига до 65%. Идеята е навсякъде в градовете да има обществени дефибрилатори, които да могат да се ползват от немедицинско лице при нужда.

Такива в София има във Физическия факултет на Софийския университет, както и в сградата на БЧК. Машината е напълно автоматична, в момента, в който се отвори, устройството започва да ви насочва какво да правите.

„Няма как човек да навреди на друг с този апарат. Той е създаден конкретно за работа от немедицински лица, които не са преминали обучение за работа с него. Той е разработен за справяне със сърдечен арест. Той разпознава състояние и осъществява дефибрилация, само когато регистрира нарушения в сърдечния ритъм”, обясни пред Нова телевизия д-р Милен Бонев - специалист по анестезиология и интензивно лечение.

Ако се наложи да използваме подобно устройство, анастезиологът съветва да сме хладнокръвни и спокойни, както и да не забравяме да извикаме помощ.

„За последната една година в офисите на частни компании са поставени над 100 дефибрилатора в цяла България. Един е поставен и на Антарктида, в българската база. Инициативата към момента стартира. Надяваме се да настигнем останалите държави в света”, каза председателят на Фондация "Първите три минути" Марияна Манушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай