Само 20% от медицинския персонал е ваксиниран

От Здравното министерство цитират серологично проучване, което обхваща 2625 души от различни населени места

Само 20% от медицинския персонал е ваксиниран | StandartNews.com

Едва 20,6% от медицинския персонал, който подлежи на ваксинация срещу COVID-19, е със завършен курс на имунизация, сочат данните, публикувани в Националния план за справяне с коронавирусната пандемия.

В него са публикувани подробни разбивки по възрасти за имунизационната кампания, както и данни за колко души са с първа доза от ваксините и колко с втора.

Прави впечатление и друго – планът има разчет при различните нива заболеваемост, очертани от МЗ като основни, колко броя легла за лечение трябва да бъдат разкрити в отделните болници и области в страната. Сметката е направена на базата на заболеваемост и процентно съотношение на тежко боледуващи от общо болните.

В някои от случаите разчетите са за нисък двуцифрен брой интензивни легла за цяла област със стотици хиляди жители. Оценката на МЗ вероятно е, че това ще е достатъчно за поемане на удара при повишена заболеваемост.

Според данните, представени в Националния план, до 30 юни 2021 г. са поставени общо 1 761 277 дози ваксини, като със завършен пълен курс са 805 473 души.

Във възрастовата група над 18 г. 16,20% са с една игла, докато 14,63% са със завършен имунизационен цикъл.

В групата, която е и най-застрашена от протичането на тежък COVID-19, а именно лицата над 60 години, с една доза са обхванати 446 432 души или 22,64% от всички подлежащи на имунизация. Със завършен цикъл са 397 957 души или 20,18% от подлежащите.

Прави впечатление също, че от МЗ посочват и ориентировъчно ниво на колективен имунитет, придобит по естествен път след инфектиране с новия коронавирус, въпреки че липсва мащабно национално проучване.

От Здравното министерство цитират серологично проучване, което обхваща 2625 души от различни населени места. Обобщените резултати сочат, че при 43,5% от изследваните във всички населени места се доказват антитела срещу коронавируса.

Само в София при изследвания, които включват 500 души резултатите сочат, че при 31,2% от тестваните се откриват данни за естествено придобит имунитет.

„Макар и условно, този резултат би могъл да се използва като база за прогнозиране на приблизителния процент от населението, притежаващ имунитет след преболедуване. При това положение, може да се изчисли, че при постигнатия досега ваксинационен обхват сред цялото население и ако приемем, че поне 30% са вече преболедували, засега не повече от 45,46% от хората са защитени от следваща инфекция“, посочват от Здравното министерство в плана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай