Първи случай на марсилска треска в Пловдив

Граждани сигнализират за истинска напаст от изключително опасните паразити

Първи случай на марсилска треска в Пловдив | StandartNews.com

След нашествието от кърлежи в Пловдив вече има случай на заболял от смъртоносната марсилска треска.

След затишието между 12 и 18 юли, когато нямаше ухапан пловдивчанин от кърлеж, РЗИ отчита нова вълна от пострадали. През последната седмица трима души от града под тепетата са намерили кръвосмучещи насекоми по себе си. Всички са от областния град. Един от ухапаните е развил марсилска треска.

Заразеният е хоспитализиран. От сводката на РЗИ става ясно, че за посочения период, са констатирани три случая на ухапани от кърлежи, които са основен източник на двете опасни зарази - марсилска треска и лаймска болест.

Граждани сигнализират за истинска напаст от изключително опасните паразити, които са плъзнали из зелените площи. След разходка на домашния си любимец в квартал „Христо Смирненски” в пловдивския район „Западен”, само преди седмица млад пловдивчанин извадил над 30 кърлежа от кучето си.

От „Дезинфекционна станция” казаха, че тази година има огромен проблем с координацията с „Паркове и градини”, които трябва да поддържат зелените площи. „Ако тревата е над 10 см, и да пръскаме, няма никакъв ефект. Инсектицидите не достигат до почвата”, коментират от службата.

В същото време директорът на „Паркове и градини” Стоян Алексиев непрекъснато се оправдава, че заради ниските заплати и многото работа не могат да си намерят косачи . Така, докато двете общински предприятия си прехвърлят топката, зелените площи в Пловдив бъка от гадините. А резултатите са налице!

Припомняме, че марсилската треска и лаймската болест са изключително опасни и смъртоносни за човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай