Проф. Балтов пред СТАНДАРТ: Първи ще се ваксинирам

С карантината заболелите ще намалеят с 50 процента

Проф. Балтов пред СТАНДАРТ: Първи ще се ваксинирам | StandartNews.com

След 15 януари няколко ваксини за COVID-19 трябва да са в България. Това посочи директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите. „Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, посочи проф. Балтов.

  • С карантината заболелите ще намалеят с 50 процента
  • Ние всички сме се клели, знаем, че има рискове
  • Карантината свършва на 21 декември, удължаване няма да има
  • Който иска да пътува сам си плаща теста
  • PCR-тестовете вече са безплатни за пациентите, казва проф. Асен Балтов в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Проф. Балтов, бяха въведени нови по-строги мерки до 21-ви декември. Мислите ли, че те трябваше да влязат в сила по-рано, и ще трябва ли да има удължаване?
- Като лекар, аз вярвам, че човешкото здраве е най-ценното в цивилизования свят.  И неговото опазване е най-важно. В момента, в който се увеличи заболеваемостта, веднага започнаха и консултации между щаба и правителството за мерките, които трябва да бъдат въведени. Заповедта за тях вече е факт, а те ще влязат в сила в 23,30 часа в петък.
- Дали според Вас, те ще ограничат заболеваемостта, и дали ще се наложи тяхното удължаване след 21-ви декември?
- Не, категорично сме се разбрали да няма удължаване. А разчитаме на намаляване на заболелите с около 50 процента, като категорично изваждаме от тях около 1,2 млн. ученици, които няма да са в общата среда. Знаете, че те са едно от огнищата за разпространение на Ковид-19. При това те го пренасят безсимптомно, като не могат да бъдат идентифицирани. Но, както сме казали, на дата 21-ви декември, карантината ще бъде отменена.
- Какъв е капацитетът на болниците в момента, включително на "Пирогов", да приемат пациенти с коронавирус?
- В момента "Пирогов" е заделил над 50 на сто легла за пациенти с Ковид-19. От тях 360 легла за пациенти, които се нуждаят от кислород, 40 за такива, които вече не се нуждаят от него, 40 за хора, които се нуждаят от реанимация и дихателна интубация.
- До каква степен са запълнени?
-  Към днешна дата са запълнени 400  от леглата.
- А в останалите болници ще стигнат ли силите на здравната система да се справи с коронавируса, особено като се има предвид недостигът на медици?
- Въвеждането на тези мерки бе изключително важно, защото то показва, че държавата мисли за своите медици. По този начин ние показахме на колегите, че това ще свали напрежението, ще им даде глътка въздух и възможност те също да изкарат коледните и новогодишни празници. И в същото време ще ни даде възможност, това, което не е било доставено тази година да се достави догодина и да поемем отново, ако има евентуално увеличение на случаите.
- При Вас в "Пирогов" има ли недостиг на медицински персонал и появиха ли се доброволци, за които призовахте?
- Да, при нас има 35 доброволци, но това, което не бе оповестено и което трябва да допълня, е че ние търсим санитари за Ковид-отделенията. Става дума само за хора, които задължително са преболедували Ковид-19 и са образували антитела. Иначе рискът да се заразят е огромен и ние няма да го позволим. Що се отнася до недостига на персонал, ние постоянно компенсираме, защото ако някой се зарази, той излиза от средата и се замества от друг колега. "Пирогов" бе много критикуван, защото в началото на пандемията имаше много болни медици. Но още преди да дойде сегашното положение, имаме 450 колеги, които вече са изкарали активната фаза и 100, които в момента са с вирус, но от тях само 17 се лекуват в болница. След като имаме специалисти, които са преболедували и имат антитела, това дава увереност на екипа на "Пирогов", че разполагаме с достатъчно голям екип за работа на първа линия.
- В "Пирогов" е така, а знаете ли как е на други места? В малките населени места медици подават оставки с мотива, че не искат да жертват живота си, в същото време други ги критикуват, че не спазват Хипократовата клетва?
- Какво значи да жертват живота си? Ние всички сме се клели, знаем, че има рискове за живота ни. Никой не е застрахован. Аз смятам, че ако някой е бил притеснен и уплашен, тези страхове трябва вече да преминат и да се работи нормално. Още повече, че очакваме ваксината в края на годината или началото на следващата година, а хората на първа линия в лечението на коронавируса първи ще бъдат ваксинирани.
- Вие лично ще се ваксинирате ли?
- Категорично да.
- Витае един друг въпрос - как се вземат PCR-тестове при прием в болница. Има хора, които обикалят по болници, защото трябва да си платят теста. Кога ще се постигне унификация?
- От днес вече действа електронното направление, което личният лекар издава, ако човек има поне два симптома. Пациентът получава код, който може да зареди, и получава безплатен PCR-тест, за който здравната каса ще заплати 60 лева на лабораторията, която извършва теста. Пациентите не заплащат нищо, а ние сме подготвени и нашите лаборатории ще приемат всички пациенти, които имат такива електронни направления. Направлението се издава от личния лекар, но само за хора със симптоми. Личният лекар е длъжен да направи скрининг, да снеме анамнеза, да види какви оплаквания има пациентът. И ако се увери, че той има тези симптоми, той издава направление и пациентът намира в коя лаборатория да направи теста, като Здравната каса заплаща на съответната лаборатория.
- Тоест за пътуващи, които искат да отидат в друга държава и тя им иска такъв тест, ще си го заплащат сами?
- Ако става дума за пътуване, човекът, който иска да пътува си го заплаща сам, защото това не е по желание на Здравната каса. Това става на цената, която е определена от лабораторията или болницата - при нас варира между 90 и 100 лева.
- Частните болници бяха критикувани, че не се включват в Ковид-лечението. Как е сега?
- Различно е. Има частни болници, които наистина дадоха много от себе си в това лечение, за което моите адмирации, но имаше и държавни болници, които не направиха необходимото. Не можем да кажем, че ги делим на частни и държавни, а на работещи и неработещи.
-  Покрай Ковид-ситуацията отново се видя какви проблеми има с недостига на медицински персонал - и по отношение на приема на студенти, и на лекарските заплати. Вие какво бихте препоръчали?
- По отношение приема на студенти по медицина, и сега се приемат много млади хора. Проблемът е, че повечето от тях заминават в чужбина. Разбира се, не можем да ограничаваме свободното движение на кадри в Европа, но все пак е добре тези, които са завършили тук, да върнат инвестицията, която България е дала за тяхното обучение. Може би под формата на договори за три или пет години у нас. Що се отнася до заплатите, всеки би искал да получава повече, но мисля, че в този момент не трябва да противопоставяме лекарите едни на други. Да, има колеги, които получават малки заплати и вършат чудеса, както и други, които не вършат нищо, но разчитат на високи заплати.
Когато кризата приключи, вероятно ще бъде направен един по-обстоен анализ и ще се вземат решения относно здравната реформа, която трябва да се направи. Тогава ще се види и колко е допринесъл един или не е допринесъл друг. В момента смятам, че трябва да сме единни и солидарни, за да се справим с това предизвикателство, което касае не само колегите от здравеопазването, а и цялото ни общество.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай